Wat kun je écht niet missen in Borne?
Wat kun je écht niet missen in Borne? deweekvanborne.nl

Wat kun je écht niet missen in Borne?

Columns

Die ene winkel, het stukje groen waar je iedere keer weer blij van wordt, de club waar je wekelijks je vrienden treft of dat oude pandje op de hoek. Iedere Bornenaar heeft wel iets dat hij écht niet kan missen in het dorp.

Deze week: Conny Brok

Conny woont sinds vorig jaar maart in Borne. Ze verhuisde vanuit Berkel en Rodenrijs - onder de rook van Rotterdam - naar hier vanwege de liefde. Wim is dan ook het eerste dat bij haar opkomt als ze de vraag wat ze niet kan missen in Borne moet beantwoorden. Voor de rest is ze haar nieuwe woonplaats nog volop aan het ontdekken.

“Wat ik ideaal vind hier, is de natuur”, vertelt ze. “Ik hoef maar een paar honderd meter te lopen en ik sta midden in het weiland. Heerlijk.” Ze wandelt dagelijks veel met haar hond en lepelt hoewel ze hier nog maar even woont, zo de routes met straatnamen waar ze langkomt, op.

Fiets
“Twickel is natuurlijk supermooi en ik kom ook graag in het Nijrees bos. Heel Twente is eigenlijk prachtig”, vindt Conny. “En de mensen zijn aardig en gezellig. Het valt me op dat bijna iedereen je groet in het voorbijgaan, erg leuk.” De twee komen nogal wat mensen tegen overigens, want op de elektrische fiets – aangeschaft in Borne- maakten ze sinds ze hier woont al kilometerslange tochten door de regio.

Koning
De meeste mensen uit de buurt van Rotterdam, hebben waarschijnlijk nog nooit van Borne gehoord. Conny kende het dorp echter wél. “In de jaren zeventig ben ik wel eens in Twente geweest en in 2013 was ik met familie een aantal dagen in een hotel in Denekamp. We zijn toen ook in Borne geweest en ik herinnerde me de putdeksels met de afbeelding van de koning die ik toen voor het eerst ergens zag.” Die deksels komt ze nu wel een paar keer per week tegen in het dorp.

Midwinterhoorn
Wat ze echt niet kan missen in Borne, daar moet ze de komende tijd nog achter komen. “Maar ik weet wel wat ik heel bijzónder vind hier: de midwinterhoorns. Het is een geweldig geluid. We hebben er wel eens bij gestaan als er geblazen wordt. En het verhaal erachter, vind ik ook mooi. Dat soort typische oude gebruiken vind ik erg leuk en ben ik vanuit mijn oude woonplaats niet gewend. O, en van de evenementen zoals streekmarkten die er in de omgeving zijn, daar houd ik ook erg veel. Net als van de gezellige terrasjes onderweg.”