Afbeelding

Bornse partijen vechten voor behoud De Lemerij: ‘Het is één van de laatste pareltjes’

Algemeen

BORNE – Voor zowel de Heemkundevereniging Borne als de Stichting wijkcomité Wensink-Zuid is het duidelijk: De Lemerij, aan de Burenweg 70 op bedrijventerrein De Veldkamp, moet behouden blijven. De twee Bornse partijen springen in de bres om het volledige complex te laten voortbestaan. “Het is zo’n waardevolle plek voor Bornenaren, veel mensen komen er graag en worden er blij van”, vertelt Bertie Velthuis, secretaris van de Heemkundevereniging Borne. 

Tekst en foto: Diana Maatjes

De Heemkundevereniging Borne en de Stichting wijkcomité Wensink-Zuid hebben een brief geschreven, gericht aan de gemeente Hengelo en de gemeente Borne. “Wij krijgen sterk de indruk dat u niet voornemens bent het complex, waarbij wij denken aan het hoofdgebouw (de boerderij), de bijbehorende schuur, de voormalige Joodse begraafplaats alsmede het groen waarmee de gebouwen worden omringd, in de toekomst in zijn huidige glorie wilt behouden”, stelt de Heemkundevereniging Borne in haar brief. “Het behoud van De Lemerij is het behoud van een stukje geschiedenis van Borne“, licht secretaris Bertie Velthuis toe. “Voor dit soort overblijfselen uit het verleden moet je respect hebben. Als je het eenmaal weghaalt, komt het nooit meer terug. Je krijgt er alleen maar spijt van.” 

Historie

Siny Boer, voorzitter van Stichting wijkcomité Wensink-Zuid, neemt ons terug in de tijd. “Zo’n veertig jaar geleden zat er tussen Borne en Hengelo ongeveer 5 kilometer agrarisch landschap met een tweebaansweg. Dat gebied is heel ingrijpend veranderd met de komst van de A1, de Amerikalaan en de komst van bedrijventerreinen Westermaat en De Veldkamp. Het agrarische landschap is zo goed als weg. Maar er zijn een paar pareltjes bewaard gebleven.” Eén van die pareltjes was het oude schipperscafé Klaas aan de Brug die in 2017 gesloopt is. “Er staat nu wel een monument op de plek van Klaas aan de Brug, maar het is voor de burger nauwelijks herkenbaar als de plek waar het schipperscafé gestaan heeft.” Het Wijkcomité vreest dat De Lemerij hetzelfde lot beschoren is. “Dan is het weg, dan gaat het uit de gedachte en uit de harten van mensen. Er is al zo veel verdwenen in de omgeving, je wilt de historie toch koesteren?”

Wensen van de burger

Arie de Graaf, secretaris van Stichting wijkcomité Wensink-Zuid voegt daaraan toe: “Er zouden niet alleen financiële belangen moeten spelen bij de inrichting van het voormalige agrarische landschap. De burger heeft ook zijn wensen.” Het is een gebied waar veel mensen uit de omliggende wijken van Borne en medewerkers van de bedrijventerreinen Westermaat en De Veldkamp geregeld een ommetje maken. “Dat is voor ons een heel belangrijke reden om De Lemerij en het erf te laten voortbestaan. Houd het allemaal zo authentiek mogelijk en laat ons als Bornenaren ervan genieten.”

Ecologische route

Siny Boer legt verder uit waarom het behoud van de boerderij en het erf zo belangrijk is. “Het ligt midden in de ecologische verbindingsroute tussen het Noordoosten en het Zuidwesten van Twente. Langs deze route verplaatsen onder andere reeën, eekhoorns, hazen en diverse vogelsoorten zich. Bovendien maakt het deel uit van diverse fietsroutes. Veel mensen komen daarlangs en genieten van de natuur. Het ligt niet onbereikbaar op een eiland, het is makkelijk toegankelijk en echt een belangrijk onderdeel van de natuur in dit gebied.”