Afbeelding

‘Creatief ontwerpen’ in ‘Het BasisLab’ in de bibliotheek Borne

Algemeen

BORNE - Kinderen en ook volwassenen kunnen zich uitleven in ‘Het BasisLab’ van de bibliotheek in het Kulturhus Borne. Vanaf begin januari vindt er op elke dinsdagmiddag een basislab-activiteit plaats van 15.00 tot 16.30 uur. Deze maand is het thema ‘Creatief met Ontwerpen’. Elke dinsdag kun je gratis deelnemen aan een zogenaamde maakplaats-activiteit waarbij met een bepaalde bijzondere machine iets moois kan worden gemaakt. 

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

Dinsdagmiddag 10 januari konden de aanwezige kinderen, onder begeleiding van een groep vrijwilligers, eerst een digitaal ontwerp maken met behulp van een laptop. Een ontwerp van het houten onderdeel van een zelf te maken ‘mobiel of een dromenvanger’. Daarna kwam het resultaat uit een digitale laserprinter/-snijder, het ontwerp gesneden uit een heel dun houten plaatje. Dit kon aan het zelfgemaakte mobiel met kralen worden gehangen.

Het doel van ‘Het BasisLab’ in de 14 Twentse gemeenten

Het idee van “Het BasisLab’ is om kinderen (volwassenen zijn ook welkom) kennis te laten maken met een bijzondere machine, zoals een laser- of foamsnijder, of een snijplotter of een borduur- of vacuümmachine. TETEM in Enschede heeft vorig jaar het initiatief genomen om samen met de 14 Twentse gemeenten en bibliotheken deze wekelijkse maakactiviteiten op te zetten. Het doel is om met name kinderen in Twente kennis te laten maken met technologie, digitalisering en maakprocessen. 

Elke maand een andere, nieuwe techniek in ‘Het BasisLab’ 

Vanaf dinsdagmiddag 3 januari is de bibliotheek Borne gestart met het organiseren van ‘Het basisLab’. Elk maand is er een ander thema en in januari is ‘Creatief ontwerpen’ het thema. Mathilde Zoetebier, consulent van de bibliotheek Borne, zegt daarover: “Het is een prachtig initiatief en de kinderen kunnen zich lekker uitleven in het zelf ontwerpen van iets en daarna het ook daadwerkelijk maken. Dit met behulp van een laptop en een bijzondere machine, deze maand is het de laserprinter en -snijder. Volgende maand is de borduurmachine aan de beurt en in maart komt de 3D printer in de bibliotheek. Kinderen en ook volwassenen kunnen zich vooraf aanmelden, we hebben op dit moment nog maar vier plekken. De vier aanwezige vrijwilligers helpen de kinderen met het computerprogramma en de bijzondere machine en bij andere bijbehorende activiteiten.”

Mathilde: “Het is nu voor ons ook nog een beetje kijken op welke manier we het goed kunnen aanpakken en uitproberen én de vrijwilligers moeten zich ook nog een beetje inwerken. Ze hebben, samen met de twee reserve vrijwilligers, een cursus gehad. We hebben hiervoor nog vacatures en nieuwe vrijwilligers kunnen zich altijd nog opgeven bij de bibliotheek. Het is ook afwachten hoeveel kinderen of volwassenen zich vooraf aanmelden of gewoon spontaan komen. Mooi om te zien, dat we vandaag en ook vorige week al meerdere aanmeldingen hebben gehad. Alleen hebben we nu in de beginfase plek voor vier kinderen. Als er meer komen, dan kunnen ze kijken wat ‘Het BasisLab’ inhoudt en aanmelden voor de volgende maak-activiteit. Ook krijgen ze wel iets mee naar huis, namelijk een knutselpakketje om iets in elkaar te zetten. Vandaag is het een pakketje om een soort autootje in elkaar te zetten met een aandrijving op zonnecellen.”

Zelf een mobiel maken is nog niet eenvoudig

Met begeleiding van de vrijwilligers proberen Max en Iris een mobiel te maken. Eerst vragen de vrijwilligers of ze al een idee of ontwerp hebben en daarna gaan ze aan de slag met een tekenprogramma op de laptop. Belangrijk is ook dat het een ontwerp is dat op een goede wijze digitaal kan worden gesneden uit een dun houten plaatje. Kwetsbaarheid van het breken van het uitgesneden ontwerp ligt op de loer. Het is even passen, meten en het ontwerp iets aanpassen. Max en Iris hebben er, zo te zien, veel plezier in. Ze doen beiden voor de tweede keer mee in ‘Het BasisLab’ en vinden het leuk om te doen. Vorige keer hebben ze, met behulp van de lasersnijder, een sleutelhanger gemaakt van vilt.

Meer informatie over het wekelijkse programma van ‘Het BasisLab’ in de bibliotheek Borne is te zien op de website van het Kulturhus : www.kulturhusborne.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding