Afbeelding

Bloemenverkoper Willem van Super-Flora stopt met weekendstandplaats op Rheineplein

Algemeen

BORNE - De 72-jarige Willem Oldenburger uit Borne zit al 52 jaar in de bloemenhandel. De laatste 15 jaar heeft hij het hele jaar een standplaats met bloemenkraam gehad op de vrijdag en zaterdag. Velen kennen hem als ‘Willem van Super-Flora’, al zeer lang zijn eigen bedrijf. Hij heeft besloten te stoppen met de bloemenhandel om mantelzorger te worden van z’n zieke vrouw. Zij komt binnenkort weer thuis en dan wil hij er voor haar zijn. Dat vindt hij het belangrijkste op dit moment. 

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

Zaterdag 26 november is de laatste dag dat hij, samen met de vaste bloemenverkoopster en vriendin van het echtpaar, Marijke, nog verse bloemen verkoopt op het Rheineplein. Willem geeft aan: “Ik ben natuurlijk niet zo blij om op zo’n manier te moeten stoppen maar heb wel bewust hiervoor gekozen om voor mijn vrouw Tineke te kunnen zorgen. Ik wil, als ze weer thuis komt, er voor haar zijn als ze me thuis nodig heeft. We zijn volgend jaar 50 jaar getrouwd! Dit valt niet te combineren met de bloemenverkoop op elke vrijdag en zaterdag én donderdags naar de veiling in Ede voor de inkoop van de verse bloemen.” 

Al 52 jaar in de bloemenhandel

Als 20-jarige, deed Willem, na de studie HBS (Hogereburgerschool, was voorloper van voortgezet onderwijs HAVO en VWO), zoals zoveel jongeren, allerlei zaterdagbaantjes om geld te verdienen. Toen hij bij de Kredietbank werkte, moest hij iemand een tijdje helpen met de bloemenverkoop op de markt. Willem zegt daarover: “Ik was meteen enthousiast over de markt, de vele contacten met verschillende mensen en ook de gezelligheid met de andere marktlui. Tevens kwam ik er ook achter dat het veel beter verdiende dan het baantje bij de bank. Daarna heb ik besloten voor mijzelf te beginnen in de bloemenhandel. In Twente heb ik bijna op alle markten wel gestaan. Ik heb ook veel gepionierd, gekeken waar de verkoop het beste liep en vertrokken als de handel minder werd op een bepaalde markt. Het was ook een drukke tijd, want naast dat ik op de markt stond, ging ik ook drie keer per week naar de veiling in Aalsmeer om de inkoop van de bloemen te doen. Het patroon van inkoop door de mensen is in die gehele periode van 52 jaar wel veranderd. Door de opkomst van meer tweeverdieners werden de weekmarkten ook minder bezocht.” 

Vaste standplaats met bloemenkraam op Rheineplein 

Willem is een zeer bekende bloemenspecialist in Twente en met name in Hengelo en Borne. Willem geeft aan: “In Hengelo heb ik circa 45 jaar op de zaterdagmarkt gestaan samen met mijn vrouw Tineke. Ook had ik nog vijf bloemenwinkels in Hengelo opgebouwd, deze heb ik 7 jaar geleden allemaal verkocht toen ik 65 jaar werd. In Borne hebben we nu 15 jaar de weekendstandplaats gehad op onze vaste plek op het Rheineplein, samen met de andere vier, vaste standhouders. Ik was woordvoerder van deze standhouders richting onder meer de gemeente.” 

Een rondje langs de vier andere standhouders geeft de volgende reacties over Willem: “Hij was altijd vrolijk, altijd in voor een praatje en hij regelde veel met de gemeente voor ons samen”, “We vinden het wel triest, een afscheid heb je liever niet op deze wijze.”, “Hij houdt van zure haring”, “Een leuke man, een echte marktkoopman”, “We gingen goed met elkaar om” en ”Kiploempia vindt hij lekker en we kregen ook altijd bloemen van hem.”                 

Willem wil graag nog, via deze weg, in verband met zijn afscheid, een dankwoord uitspreken aan alle klanten in Borne: “Ik wil alle klanten in Borne bedanken voor het vertrouwen in mij in de afgelopen 15 jaar. En het is mooi, dat ik vele mensen vaak blij heb kunnen maken met mooie bloemen!”

Afbeelding
Afbeelding