Afbeelding

Druk feestelijk jubileumweekend voor de 55-jarige carnavalsvereniging De Toet’nbloazers

Algemeen

BORNE - Vele leden van de carnavalsvereniging De Toet’nbloazers uit Borne hadden een zeer druk programma in het afgelopen weekend. Eerst vrijdagavond, precies op de dag ‘Elfde van de Elfde’, naar het Galafeest van de collega carnavalsvereniging C.V. De Melbuulkes uit Borne. Zaterdagmiddag werd de jubileumreceptie gehouden voor vele collega carnavalsverenigingen en andere genodigden, zaterdagavond het jubileumfeest voor alle leden en ter afsluiting zondagmiddag het Frühshoppen met de opkomst van de nieuwe Jeugdprins en -prinses Sam en Bo. Ze kunnen terugkijken op een geweldig feestelijk jubileumweekend! 

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

De oudste carnavalsvereniging van de gemeente Borne, De Toet’nbloazers vierden hun 55-jarig jubileum speciaal in dit weekend rond de ‘Elfde van de Elfde’ (toelichting: in de carnavalswereld geldt een veelvoud van 11 jaar als jubileumperiode). Vorig jaar kon het jubileumfeest helaas niet worden gevierd in verband met de Coronamaatregelen. De vereniging is officieel opgericht op 29 augustus 1966 en het eerste carnavalsfeest werd gevierd in de Residentie ‘Hotel Café de Ster’ (toen beter bekend als Baartman). De gehele historie tot heden van deze carnavalsvereniging is te lezen in hun prachtig Jubileumboek. Het eerste exemplaar is afgelopen weekend uitgereikt aan de Jubileumhoogheid van de vereniging en tevens Stadsprins Joost. 

Druk bezochte jubileumreceptie met vele collega carnavalsverenigingen uit de regio  

In hun Residentie ‘Café Platenkamp’ en een grote feesttent, was het zaterdagmiddag helemaal vol met genodigden op de receptie van de jarige Toet’nbloazers. Naast de vertegenwoordiging van de vereniging waren er bijna 25 collega carnavalsverenigingen uit de regio aanwezig om hen te feliciteren. Bij binnenkomst ontving elke gast een zeer mooie, kleurige 55-jarige jubileumspeld. Spreekstalmeester en oud Prins Hardy Ellenbroek kondigde steeds de sprekers aan en vertelde korte stukjes uit de historie van de vereniging. Er waren enkele sprekers, onder meer de President van vereniging Raimond Roesink, de voorzitter van de Stichting Borns Carnaval Henk van den Berg en de President van de De Kadolstermennekes uit Oldenzaal. Helaas kon de burgemeester Jan Pierik niet aanwezig zijn in verband met de ontvangst van Sinterklaas in Borne. Hij had nog wel mooie tekst met lovende woorden en felicitaties voor de Toet’nbloazers op papier gezet om voor te laten lezen. 

Natuurlijk kwamen de huidige hoogheden met hun adjudanten ook op het podium om enkele woorden te spreken. Ze zijn al opgekomen en gepresenteerd als nieuwe hoogheden op een feest in maart 2021. In verband met de Coronaperiode en ook het jubileumjaar is dit aangepast aan de genoemde omstandigheden. Het zijn de Jubileumhoogheid Prins en tevens Stadsprins Joost met zijn adjudanten Wesley en Wouter én ook de Jonkheer Jesse en Jonkvrouw Maaike. Stadsprins Joost nam het eerste exemplaar van het fraaie Jubileumboek ’55 jaar Toet’nbloazers’ in ontvangst. Daarna kondigden ze het jubileumlied aan en startte weekend DJ Ivar het lied. Vele aanwezigen van de Toet’nbloazers konden het lied al redelijk meezingen. Als intermezzo tussen de sprekers traden de dansmarietjes van de vereniging ook op. Het was een gezellige, mooie middagreceptie waarbij de leden van de Toet’nbloazers ’s avonds nog door gingen om het jubileumfeest te vieren. 

“Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!” 

In het genoemde Jubileumboek staat dat in het jaarverslag 1976/1977 voor het eerst is te lezen, het gezegde “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.” Daarin wordt aangegeven, dat door de toenmalige verenigingsleden is meegewerkt aan carnavalfeesten op diverse basisscholen in Borne en dat een aantal dames op Rosenmontag voor eigen kroost een feestmiddag hebben georganiseerd. Dit is de eerste melding waarin kan worden gezien dat er ook aan de kinderen wordt gedacht. Vele huidige leden van Toet’nbloazers hebben nog steeds goede herinneringen aan deze feestjes. 

Het gezegde geldt nog steeds en dan blijkt dat de Toet’nbloazers positief kunnen zijn over de toekomst van de vereniging. Tijdens het Frühshoppen op zondagmiddag komen de nieuwe Jeugdhoogheden Prins Sam en Prinses Bo spetterend op in de feesttent. Onder een enorm applaus, confetti en muziek lopen ze naar het podium. Sam Vergeer, negen jaar, houdt van voetballen bij NEO en via zijn vader (adjudant in 2016) is hij bij de carnavalsvereniging gekomen. Hij heeft er veel zin in als Jeugdprins. De elfjarige Bo Withag is ook enthousiast over het carnaval, houdt veel van dansen en zit ook bij de minidansmarietjes van de Toet’nbloazers. De hele familie zit al jaren bij de carnaval en haar vader is nu de Prins en Stadsprins Joost. 

Op deze middag werd ook nog opgetreden door de eigen muziekkapel van de vereniging, ‘Mangs löp’t aans’ en de minidansmarietjes. Al met al kan de carnavalsvereniging terugkijken op een geslaagd en gezellig feestelijk jubileumweekend! 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding