Afbeelding

Wethouder op bezoek bij pleegouder in de ‘Week van de Pleegzorg’

Algemeen

BORNE - In de ‘Week van de Pleegzorg’ wordt elk jaar aandacht gevraagd voor pleeggezinnen. In Nederland, dit jaar van 2 tot en met 9 november, werden allerlei activiteiten georganiseerd voor mensen die meer willen weten over de pleegzorg of overwegen om pleegouder te willen worden. Ook in Borne werd hier aandacht aan geschonken door de gemeente. Wethouder Michael Geerdink ging vorige week op bezoek bij pleegouder Hilde Conejos om haar in het zonnetje te zetten. 

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

De wethouder had voor pleegouder Hilde, namens de gemeente, een grote bos bloemen meegenomen als dank voor haar grote inzet vele jaren als pleegouder. Michael: “We willen haar met dit bezoek graag in het zonnetje zetten. We waarderen het enorm dat mensen zoals Hilde hun huis beschikbaar stellen als een thuis voor kinderen, waarvan een stabiele thuissituatie niet vanzelfsprekend is.” 

Het werd donderdagmiddag in één keer erg druk in de woonkamer van Hilde Conejos. Samen met de wethouder kwam beleidsmedewerker Jeugdzorg Riet Siegerink ook binnen en zij had een grote doos bonbons voor Hilde meegenomen. De pleegzorgbegeleider van Jarabee Anke Kroeze was ook aanwezig om samen met Hilde hun verhaal te vertellen om anderen te enthousiasmeren voor het pleegouderschap. Daarnaast was er nog pers aanwezig, dus de woonkamer zat aardig vol. 

“Gevoel geven dat ze er mogen zijn” 

Hilde had het als alleenstaande, werkende moeder met twee (eigen) kinderen van 16 en 20 jaar al redelijk druk. Toch heeft ze enkele jaren geleden de keuze gemaakt om pleegouder te willen worden. In het gesprek met de wethouder vertelt Hilde aan de eettafel haar verhaal. 

Hilde: “Ik heb al heel lang in mijn leven een pleeggezin of pleegouder willen zijn. Op basis van ook eigen ervaringen blijkt dat ‘thuis’ de basis is voor elk kind. Thuis is zo belangrijk, het is de ‘drive’ in mij om dat te geven aan een kind om zijn of haar ‘eigen ik’ te ontdekken in een veilige thuishaven. Ik heb toen (enkele jaren gelden) eerst een cursus gevolgd om meer informatie te krijgen over het pleegouderschap. Het gaf mij ook een goed gevoel, dat mijn oudste kind bij de laatste cursusdag mee wilde gaan. Daarna had ik samen met mijn twee kinderen een positief gevoel om een pleegkind in ons gezin op te nemen. De pleegzorg probeert een zo goed mogelijke match te maken tussen pleegkind en nieuwe pleegouders. Het pleegkind kende ons niet, maar ik vind dat je ze meteen het gevoel moet geven dat ze er mogen zijn. We hebben als eerste een meisje in ons gezin gehad, zij is bijna 2,5 jaar bij ons geweest. Het was met haar een prettige tijd, ik heb nog steeds contact met haar. Sinds eind augustus is een ander kind, een jongen van 10 jaar, aangeschoven in ons gezin. Het kost natuurlijk meer tijd en aandacht, maar ik vind het zo mooi, ik krijg er energie van. Het geeft ook een nieuwe blik op de wereld, het verrijkt je ook en dat geldt ook voor mijn twee kinderen.” 

Wethouder Michael Geerdink luistert vol bewondering naar Hilde: “Ik vind het heel bijzonder dat je dat zo goed oppakt, ik heb daar veel bewondering en ook waardering voor. Ook als alleenstaande en werkende ouder met twee eigen kinderen en een pleegkind, dat moet best soms lastig zijn.” Hilde daarover: “Tijd is soms nog wel een dingetje natuurlijk. Ik werk 32 uur maar gelukkig denkt mijn werkgever goed mee met mij. De pleegkinderen hebben meestal wel een ‘rugzakje’, dus dat vergt ook extra aandacht en tijd. Daarnaast heb ik ook steun en begeleiding van mijn persoonlijke begeleider van Jarabee, in mijn geval van Anke Kroeze. Ze komt regelmatig langs, éénmaal in de circa 4 weken. Ik kan haar ook altijd bellen of appen om even te klankborden, dat is wel prettig.”         

Groot tekort aan pleeggezinnen in Nederland en ook in Twente

In Twente is ook een groot tekort aan pleeggezinnen, de gemeenten hebben hierin, in het kader van Jeugdzorg, een actieve rol en dat geldt ook voor de brede maatschappelijke organisatie Jarabee uit Hengelo. De missie van Jarabee is dat kinderen en jongeren zich zo optimaal kunnen ontwikkelen. Jarabee is er voor gezinnen waarbij complexe vraagstukken de ontwikkeling van het kind of de jongere in de weg staan. Begeleidster Anke Kroeze van vele pleegouders in Twente en ook van Hilde vertelt: “Er is een groot tekort aan pleegouders en dat maakt het soms ook moeilijk om pleegkinderen te matchen met pleegouders. Er is wel belangstelling voor pleegouderschap en het is daarom ook belangrijk om blijvend aandacht hiervoor te vragen. Ook is het goed dat jaarlijks de ‘Week van de Pleegzorg’ in Nederland te organiseren. Na de vorige edities van de actieweek kwamen toch meer pleegouders naar ons toe. Het is ook dringend nodig want er wachten nog vele kinderen op een pleeggezin!” 

De wethouder dankte Hilde voor haar warme ontvangst en haar enthousiasme en openheid tijdens het gesprek. Tot slot vroeg hij aan Hilde of ze nog een oproep wilde doen aan toekomstige pleegouders. Dat wilde Hilde natuurlijk graag doen: “Er is misschien een ietwat verkeerd beeld van het opnemen van een pleegkind. Maar naast wat ik al heb gezegd over energie ervan krijgen en verrijking voor het gezin, is ook het volgende van belang, namelijk als je als pleegouder(s) de ruimte hebt om een pleegkind op te vangen en je bent nieuwsgierig, laat je dan verrassen. Eigenlijk is het een gezin met een extra kind.” 

Op de website van Pleegzorg Nederland www.pleegzorg.nl staat veel meer informatie over pleegzorg in het algemeen (regelingen, vergoedingen, etc.). Tevens staat in het kader van de ‘Week van de Pleegzorg’ ook de landelijke activiteiten genoemd, bijvoorbeeld over het nieuwe boek ‘Bij elkaar blijven’ met veel persoonlijke ervaringsverhalen over pleegzorg én informatieve filmpjes op Youtube van enkele bekende Nederlanders (Gijs Staverman, Karin Bloemen, Alex van Keulen) als pleegouder.

Afbeelding