Snijbloemenverkoop Floralia Borne begonnen: 'Veel bloemen nu volop in bloei'
Snijbloemenverkoop Floralia Borne begonnen: 'Veel bloemen nu volop in bloei' deweekvanborne.nl

Snijbloemenverkoop Floralia Borne begonnen: ‘Veel bloemen nu volop in bloei’

Algemeen

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

\n

BORNE - De jaarlijkse snijbloemenverkoop bij de bloemenvereniging Floralia Borne is begonnen. In de tuinen aan de Twickelerblokweg 8a staan al vele zomerbloemen volop in bloei om een mooi zomerboeket van te maken. De chrysanten in de strakke, mooi geharkte bloemenvakken zijn nog niet zover. Hier en daar zijn kleine bloemenknopjes te zien. Enkele vrijwilligers van de vereniging waren vrijdag en zaterdagmorgen nog druk aan het verzorgen van de tuinen voor de start van de snijbloemenverkoop.

Floralia Borne kent haar oorsprong vanuit de personeelsvereniging van het toenmalige textielbedrijf Spanjaard in Borne. In 1953 is de tuinman van Spanjaard samen met enkele collega’s begonnen met het kweken van in eerste instantie alleen dahlia’s. Later is de Dahliavereniging verder gegaan als een zelfstandige bloemenvereniging Floralia Borne. Daarbij werden naast de dahlia’s ook ander bloemen en planten gekweekt zoals chrysanten, diverse soorten zomerbloemen, vaste planten, perkplanten en kalebassen.

De vereniging moest jaren geleden verhuizen naar de huidige locatie in verband met de nieuwe zuidelijke randweg. Deze locatie is groter. Ze zijn er blij mee en kunnen meer activiteiten ontplooien.

In bloei
Secretaris en penningmeester Henk de Vries: “De verkoop van de snijbloemen beginnen we jaarlijks rond deze tijd. Veel bloemen staan nu volop in bloei. De tuinen zijn nu zes dagen per week open tot eind oktober, maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.”

De jaarlijkse open dagen van Floralia, dit jaar op 10 en 11 september, zijn het hoogtepunt van de vereniging en zijn overal bekend in Borne en omstreken. Nu al en ook tijdens de open dagen in de eerste helft september zijn zelf uit te kiezen boeketten bloemen te koop. Daarnaast worden ook kalebassen verkocht, in allerlei bijzondere vormen. De vrijwilligers hebben zelf diverse soorten vogelhuisjes gemaakt en deze worden ook voor een schappelijk prijsje verkocht.

Vrijwilligers
“De inkomsten van de verkoop zijn belangrijk voor de vereniging’’, vertelt De Vries. ‘’We doen het zonder subsidies en met steun van ruim 230 donateurs, die ieder met een bijdrage van 10 euro per jaar ons steunen. Deze vrienden van de vereniging vinden het mooi wat we als vereniging met circa 32 vrijwilligers doen en genieten ook van de kleurrijke bloemenpracht in onze tuinen. Ook worden workshops bloemschikken gehouden om mooie bloemstukken te maken rondom Pasen, in de herfstperiode en met de kerst.’’

Gezelligheid
De vereniging is het gehele jaar door actief bezig en zoekt ook steeds naar nieuwe vrijwilligers. Het hele jaar door wordt er samen in de tuinen gekweekt, geschoffeld, verspeend, geharkt, getimmerd en als de bloemen zover zijn boeketten gemaakt en verkocht. “Het samenwerken met elkaar, vele contacten opdoen, in het groen bezig zijn, de gezelligheid onder elkaar en samen iets maken en ook de mooie resultaten zien, zijn voldoende redenen om je aan te melden als vrijwilliger”, zegt De Vries uit eigen ervaring. ‘’De aanwezige vrijwilligers in de tuinen willen je meteen alles uitleggen en zijn zeer enthousiast om lekker in het groen bezig te zijn. Ze hebben echt de lol erin.’’

Kijk op de website van Floralia Borne voor meer informatie: www.floralia-borne.nl.

Snijbloemenverkoop Floralia Borne begonnen: 'Veel bloemen nu volop in bloei'
Snijbloemenverkoop Floralia Borne begonnen: 'Veel bloemen nu volop in bloei'
Snijbloemenverkoop Floralia Borne begonnen: 'Veel bloemen nu volop in bloei'
Snijbloemenverkoop Floralia Borne begonnen: 'Veel bloemen nu volop in bloei'
Snijbloemenverkoop Floralia Borne begonnen: 'Veel bloemen nu volop in bloei'