
Ras optimist Angélique Koedijk start met Stichting Twente tegen Kanker
AlgemeenBORNE – In september 2019 kreeg Angélique Koedijk het vreselijke nieuws dat er uitgezaaide eierstokkanker geconstateerd werd. Tijdens haar behandelingen merkte ze, door heel veel met lotgenoten (zij noemt ze kankervrienden) te praten, dat er een steunpunt gemist werd voor kankerpatiënten en hun families. Daarom heeft Angélique in samenwerking met vier andere bestuursleden Stichting Twente tegen Kanker opgezet om een beweging op gang te brengen waarbij hopelijk meer mensen gaan inzien dat gezondheid en kwaliteit van leven veel meer is dan alleen maar naar een dokter gaan en gerepareerd worden in een ziekenhuis.
“Ik merkte dat nagenoeg niemand mij de vraag stelde: wat heb jij nou nodig? Wat hebben jij en jouw gezin nodig om meer te genieten van het leven met alle emoties en onzekerheid die de ziekte kanker, ongeacht de prognose, met zich meebrengt”, legt de Bornse ondernemer uit.
Angélique erkent dat andere stichtingen haar niet wisten te bereiken of hun aanbod ‘te algemeen’ overkomt, waarbij een groeiende groep vooral jonge patiënten en hun familie niet terug zullen vallen op deze vorm van (na)zorg en het vooral proberen zelf uit te zoeken en vanaf dag 1 na de diagnose maar zeker ook na de (chemo) behandelingen in een diep, onzeker zwart gat terecht komen waar te weinig ruimte is voor genieten en kwaliteit van Leven. Voor een kankerpatiënt is iedere dag er 1 en kanker heb je niet alleen. Onze zorg moet menselijker, beter en warmer en “wij” moeten onze artsen, die primair doen waar ze goed in zijn, namelijk mensen proberen beter te maken, aansluiten en ze handvaten bieden hun patiënten (en dat gaat veel breder dan alleen over kanker) in contact te brengen met lotgenoten en (ervarings-)deskundigen om de periode na de diagnose en tijdens en na een behandeltraject draaglijker te maken en zoveel mogelijk te genieten op een manier die bij jou past. Het gebrek aan financiële middelen mag daarin geen belemmering zijn.
Bewustwording
Samen met vijf bestuursleden (Robert van den Einde, Kees Wessels, Nanouck Wessels, Petra Goddijn en Angélique zelf) willen ze zorgen dat er bewustwording komt voor de veranderende leeftijd van kankerpatiënten. “Kanker treft steeds meer jongere mensen, jonge gezinnen en dan treft het ook ouders van die jonge gezinnen. Eigenlijk vinden wij dat allemaal oneerlijk en dat is het ook. De nieuwe generatie kankerpatiënten heeft veelal andere behoeften en dat is de reden dat ik deze stichting hebt opgezet”, vervolgt Angélique, die in december 2020 voor de tweede keer hoorde dat ze weer ziek was. “Toen dacht ik wel: als ik het nu niet doe, heb ik straks tijd te weinig.”
Veel telefoontjes
Angélique heeft al veel telefoontjes ontvangen van andere stichtingen die zich afvroegen wat ze anders deden dan zij. “Ik krijg dagelijks mailtjes van kankerpatiënten die zeggen: ‘jij legt de vinger op de zere plek’. Heel veel stichtingen pretenderen dat ze een luisterend oor zijn en maatwerk leveren maar die boodschap komt nog onvoldoende over. Onze stichting gaat zeker ook de gesprekken aan met bestaande initiatieven en waar mogelijk gaat er samengewerkt worden om sneller tot mooie resultaten te komen, maar heeft zelf ook een team van deskundigen “in huis” op gebied van zorg en welzijn die met liefde de helpende hand bieden en dat begint met een persoonlijk gesprek.”
Persoonlijke kijk
Volgens Stichting Twente tegen Kanker is met name het actief bezig zijn iets wat gemist wordt. “Ik wil de patiënten in contact brengen met echte deskundigen die persoonlijk kijken wat de patiënt nodig heeft. Je kunt, met alle respect, allerlei workshops organiseren, maar daar zit lang niet iedereen op te wachten. Mensen worden letterlijk uit het leven getrokken. Ze zitten midden in het “huisje, boompje, beestje gevoel”, bouwen een carrière op en maken toekomstplannen, die abrupt worden af- of onderbroken. Kanker laat zowel emotioneel als ook fysiek diepe sporen na. Tot nu toe wordt daar nauwelijks aandacht aanbesteed. Als Twentenaren kunnen we een beweging opzetten, daar moeten we ons voor inzetten”, luidt het doel van de stichting.
Oncologisch Centrum - ZGT-project
Een van de eerste projecten die Twente tegen Kanker mede wil realiseren is een nieuwe ontmoetings-, ontspannings- en beleeftuin binnen het gloednieuwe, moderne Oncologisch Centrum van het ZGT in Hengelo, bedoeld voor de patiënten, maar zeker ook voor hun naasten. Een initiatief dat door ZGT inmiddels wordt omarmd. “We hebben gezocht naar een groot project midden in Twente, waar we hopelijk een fors deel aan kunnen ondersteunen.”
Eén deel van het Oncologisch centrum is al gereed (en daar wordt Angélique momenteel zelf weer behandeld), de Oncologie poli waar patiënten zoveel mogelijk gezien worden door de verschillende specialisten op één plaats, wordt eind 2021 in gebruik genomen. “Korte lijnen maken het mogelijk dat afstemming tussen de deskundigen direct kan plaatsvinden en dat in een voor patiënt en familie minder steriele omgeving die afleiding biedt en mooie gesprekken op gang zal brengen in de uren die kankerpatiënten vaak doorbrengen in het ziekenhuis.”
Ondernemers
Angélique doet niet alleen een beroep op alle Twentenaren (die inmiddels al massaal doneren op de website www.twentetegenkanker.nl, maar geeft ook aan dat Ondernemend Twente haar stichting “sneller” vooruit kan helpen. Er lopen momenteel al mooie gesprekken om vooral met de warme hand te doneren. Akom Ankla Oldenzaal B.V. heeft de eerste stap al gezet. “Zij hebben mij een frambozensiroop aangeboden onder eigen label en die mag ik dan onbeperkt bestellen, alleen moet ik dan zorgen dat het bij Twentse supermarkten terechtkomt en dat mensen deze Twente tegen Kanker Siroop kopen en daarmee direct doneren voor dit oprecht goede doel. De opbrengst gaat dan voor de volle honderd procent naar de stichting. Dat is toch geweldig. Ik ben er heilig van overtuigd dat het gaat lukken.”
Eigen productlijn, plannen zijn groots, uitrol heeft tijd nodig…
Stichting Twente tegen Kanker heeft voor de start ook al een eigen merknaam bedacht om in de toekomst eventueel een productlijn op te starten, genaamd: +Days. En dat alles om structureel geld op te halen om ons doel te verwezenlijken. Betere kwaliteit van leven en (na)zorg in een sterk veranderende (Twentse) maatschappij, waar steeds meer oog zal zijn voor Gezond Blijven en Beter Worden. De invulling daarvan is voor veel mensen verschillend.
Binnenkort staat +Days dus al op de frambozensiroop van Akom. “Hoe mooi is dat. Dit daagt ons nu al uit om op termijn onze website uit te breiden met exclusieve +Days producten, waarbij je ons als “Moatje” (want zo noemen wij onze donateurs) van stichting Twente tegen Kanker direct steunt.” Amper vijf weken geleden begonnen de plannen voor het opstarten van de stichting, maar dat het zo snel zou gaan had zelfs Angélique niet verwacht.. Dat maakt me echt trots!” Angélique sluit positief af: “Enorm bedankt Twentenaren voor het omarmen van dit initiatief”
