Zakelijk

Supermarkt Plus Huls van den Nieuwboer landelijk erkend als mantelzorgvriendelijk bedrijf

Borne | Het was een feestje waard. Supermarkt Plus Huls van den Nieuwboer kreeg erkenning als mantelzorgvriendelijk bedrijf. Martin Velten was als verantwoordelijk wethouder aanwezig om het certificaat uit te reiken. Hij sprak lovend over het vele werk wat er is verzet door Plus. “Waar zouden we zijn zonder mantelzorgers. Zij doen zoveel goed werk en praten er niet over. En de druk kan hoog worden als de hulpbehoevende ook geholpen moet worden bij bad- en toiletbezoek. Ik wil jullie feliciteren met deze erkenning. Het onderstreept nog eens dat jullie met hart en ziel betrokken zijn bij de zaak en het personeel”. Vervolgens reikte hij het certificaat uit aan Hendrik-Jan en Erna Huls.

Een jaar geleden schoof Hendrik-Jan Huls aan bij een ‘rondtafelgesprek Mantelzorg werkt’ en dat zette de supermarktmanager aan het denken. Daar werd duidelijk dat 1 op de 4 werknemers mantelzorg verleent. “Ik ons geval zou dat dan om 30 tot 40 medewerkers gaan en daar schrok ik van, want ik herkende me daar niet in. We doen kennelijk iets niet goed dacht ik, dus toen zijn we aan het werk gegaan met dit onderwerp”. Er werd deelgenomen aan de workshop ‘Effectief omgaan met mantelzorg, gegeven door het bureau Jong en Veer. De opgedane kennis werd gedeeld met het team van Plus supermarkt aan de Oude Hengeloseweg. Kernpunt is dat medewerkers aangeven dat ze mantelzorger zijn. De leidinggevenden kunnen daar dan rekening mee houden.

 

Arbeidscontract

Het onderwerp mantelzorg is nu ook opgenomen in de arbeidsovereenkomst en is een vast onderwerp bij functioneringsgesprekken. “Wij hebben veel mensen in dienst dus bij ons kan je nog wel een keer schuiven in de bezettingen. Maar dan moeten we het wel weten. Wij zijn ook gebaat bij een medewerker of medewerkster die goed in zijn vel zit en geen vervelend gevoel heeft als iets even niet uitkomt. Ik heb zelf een zieke moeder gehad, die ik verzorgde, dus ik weet hoe het voelt” zo vertelt Carla die ook in de supermarkt werkt als leidinggevende.

 

Al 100 jaar Plus

Plus Huls van de Nieuwboer is al ruim honderd jaar in de familie. Klantvriendelijkheid, service, kwaliteit en lokale betrokkenheid staan hoog in het vaandel bij deze supermarkt. De familie idealen zijn nooit uit het oog verloren en dat betekent ook oog hebben voor de medewerker met mantelzorgtaken. Wethouder Velten deed nog wel een oproep. “Wat zou het mooi zijn als de andere Plus vestiging zich ook met dit onderwerp zou gaan bezighouden”. Hendrik-Jan antwoorde met “Ik ga het proberen”. Hierna werd de taart aangesneden. In Borne zijn er nog meerder bedrijven met dit onderwerp bezig, zoals de gemeente Borne, verschillende scholen, een architectenbureau en een aannemersbedrijf. Heidi Sprekelmeyer van het bureau Jong en Veer onderstreept nog eens het belang van een goed programma bij de ondernemers. “Een goed mantelzorgprotocol voorkomt dat medewerkers zich onbehaaglijk gaan voelen,waardoor hun prestaties minder worden en het zelfs tot ziektemeldingen kan leiden. Daar zit het bedrijf echt niet op te wachten vandaar dat dit zeker ook een preventie actie is”. WA