Zakelijk

Praktijk IN JE SAS verhuist naar Borne en komt met nieuw aanbod

Esther Even.

BORNE – Na elf jaar aan de Bornsedijk in Hengelo te hebben gezeten, verhuist de praktijk van IN JE SAS, praktijk voor Sociale Vaardigheden en Kinder en Jeugdtherapie  naar de Plutostraat 1 te Borne. Praktijkeigenaar Esther Even is dolgelukkig met haar verhuizing naar Borne. “Het is een droom, die uitkomt. Ik ben blij met deze kans om zo mijn droom te kunnen verwezenlijken om uit te kunnen breiden. Zes maanden geleden zat ik nog op de zolderruimte die ik steeds vaker moest delen met mijn collega’s, vanwege het groeiende aantal cliënten. We groeiden uit ons jasje. Nu heb ik 3 behandelruimtes, een wachtruimte en zelfs grote ruimte voor nascholing voor leerkrachten. Ruimte nummer 4 is bezet door speltherapie het Speelbos. Deze groei is een hele mooie ontwikkeling”, steekt Esther van wal.

Esther startte in 2011 in samenwerking met een collega van de SBO-school te Almelo met haar eigen praktijk IN JE SAS. Het begon als een praktijk om de sociale vaardigheden voor kinderen en jeugdigen te verbeteren in de vorm van Sociale Vaardigheidstrainingen.

“Inmiddels is er volop werk voor individuele coaching en therapie voor mijzelf en mijn collega’s kinder- en jeugdtherapeuten Herma de Jong, Hanneke Ruijvekamp en Heleen Oude Lansink. We begeleiden kinderen en jeugdigen om met angsten, onzekerheden, teleurstellingen, boosheid, verdriet en eigen onrust om te kunnen gaan en deze gevoelens te accepteren. Daarnaast werk ik ook op scholen ter verbetering van een veilig klassen en schoolniveau. Juist nu zo belangrijk door de onrust van de afgelopen 2 jaar door corona,” legt Esther uit. 

In de loop van de jaren ontwikkelden ze zich, om kinderen en hun ouders steeds specifieker individueel te kunnen ondersteunen in de opbouw van IK -sterkte en zelfbewustzijn. Zo blijven Esther en haar collega’s zich deskundig scholen. Afgelopen jaar was dat de EMDR-opleiding om kinderen en jeugdigen met enkelvoudige trauma’s te kunnen behandelen.

IN JE SAS MET DE KLAS

Door vele schoolbezoeken en gesprekken met leerkrachten ontstond de methode voor “bewerkelijke” groepen: IN JE SAS MET DE KLAS. Esther is al op tientallen scholen in Twente geweest om deze trainingen succesvol te geven. In Borne heeft zij dit traject op De Vonder, de Flora en De Wheele succesvol afgerond. De klas krijgt door de trainingen IN JE SAS met de KLAS een boost op het gebied van zelfvertrouwen en leerlingen maken positieve verbinding met elkaar. Daarnaast krijgen leerkrachten tips om hun pedagogisch handelen te verbeteren waardoor er zowel winst voor leerlingen en leerkrachten te behalen is. De box met materialen geeft vele mogelijkheden in de opbouw van een positief groepsklimaat. De scholing voor leerkrachten om deze training zelf te kunnen geven, vinden ook plaats aan de Plutostraat. 

Gevolgen van corona

De coronajaren hebben impact gehad op het welbevinden van onze jeugd. Naast leerachterstanden zien we dat er juist nu veel aandacht nodig is voor sociaal emotioneel achterstanden. “De hulpvragen in onze eerste jaren, waren met name gericht op de groei in zelfvertrouwen en opbouw van weerbaarheid. In deze tijd zien we meer hulpvragen over gevoelens van onmacht, (faal of prestatie) angst, en onzekerheden gericht op omgang in de (nieuwe of gebrek aan) sociale interacties, waarbij ook het gebruik van sociale media een rol speelt.”

In deze periode ziet Esther ook veel hulpvragen binnenkomen die te maken hebben met stress om te moeten presteren of te moeten kiezen. Op dit moment is de periode van de citotoetsen. Toetsen, tentamens en examens, ook op de middelbare scholen geven de nodige stressmomenten. Daarnaast zien we zien steeds meer kinderen en jongeren die moeite hebben met eigen taakinitiatief, planning en overzicht, nu de structuur van het schoolritme vaker onderbroken is geweest. Leerlingen worstelen vaak met een eigen succesvolle leer strategieën en hebben schoolkeuze stress: Welke middelbare school of vervolgstudie moet ik kiezen?” Ook op deze hulpvragen springen we in. 

Nieuw aanbod en uitbreiding

Toen ze in juni vorig jaar na een schoolbezoek de Plutostraat voorbijreed, zag ze plotseling een bordje: ‘Kantoorruimte te huur’ staan. “We zijn erg blij nu we zo centraal gesetteld zijn in het ‘oude’ pand van de Lemerij aan de Plutostraat 1 te Borne, op de hoek van de Europastraat. 

Nu IN JE SAS meer behandelruimtes heeft gevonden, worden er ook nieuw ontwikkelde trainingen aangeboden. Het gaat om een aantal groepstrainingen, zoals IK LEER LEREN (hoe leer en plan ik zonder stress) en ‘POSITIEVE MINDSET’, gegeven door Marije Imhof en Ellen ter Braak. Ook is de groepstraining voor kinderen met gescheiden ouders een nieuw aanbod. Deze training SAS-GO wordt gegeven door Hanneke Ruijvekamp. De training IN JE SAS naar de BRUGKLAS, voor leerlingen van groep 8 gegeven door Esther zelf, gaat in april van start.

Opgave en overig aanbod en trainingen: Kijk op: www.sovainjesas.nl.