Zakelijk

Nostalgie Palast: een ontdekkingsreis vlakbij

NORDHORN - In Nordhorn staat een unieke winkel met een Nederlandse eigenaar: Harry Siwes. In een ruimte van 8.000 vierkante meter staat een brede en verrassende collectie meubelen en decoratie uitgestald. Een bezoek is een beleving op zich, een halve dag is er zo voorbij. Een bezoek aan de winkel doet niet onder voor een museumbezoek.

Collectie
Hoe omschrijf je deze collectie? Harry Siwes: “Meubels en decoratie voor huis, tuin en horeca. 70 % van wat ik verkoop is nieuw. Dat is in landelijke stijl, klassiek en industrieel, maar ook mangohout of teak. De andere 30% is antiek en curiosa. Van Versace tot Barok, uit alle landen en tijden, sommige stukken zijn eeuwen oud.” Maar eigenlijk schiet elke beschrijving tekort, zoveel is er te zien: naast tafels, stoelen en kasten vind je er kroonluchters, schilderijen, spiegels, klokken in bijna elke stijl en elke grootte. De categorie curiosa is niet op een pagina van deze krant te beschrijven: je vindt er een draaiorgel, een vintage benzinepomp, speeldozen, flipperkasten, oud speelgoed, jukeboxes, tuinbeelden in de vorm van paarden, stieren of dolfijnen, in marmer of  brons, vaak meters hoog. Echt te veel om op te noemen. Harry staat even stil bij een Bimbo-box, een speelkast met een orkestje van bewegende apen. Harry: “Iedereen kent ze nog wel, deze speelkasten. Ze stonden vroeger in de V&D winkels.”

Wat is het meest bijzondere wat je in je collectie hebt gehad? Harry Siwes moet even nadenken, maar collega Patrick roept hem toe: “Een spionagevliegtuig!”. Pardon, een wat?! Siwes: “Ja die hebben we gehad. Een oud Amerikaans toestel, volgepakt met camera’s.” Het vliegtuig is er niet meer maar het geeft wel aan dat je bij Nostalgie Palast echt àlles kunt verwachten.

Wereldwijd georiënteerd
Harry Siwes begon zijn handel in meubels zo’n 31 jaar geleden in Almelo. Hij wist mooie meubelstukken te ontdekken, met name in de voormalige Oostbloklanden, die door de val van de muur bereikbaar werden. Vanuit Almelo groeide zijn zaak verder. Sinds 18 jaar is Siwes gevestigd in Nordhorn. Siwes: “Ik zat in Nederland met winkels en magazijn op verschillende plekken. Ik kon dit pand in Nordhorn verwerven en daarmee zat ik weer op één locatie met een uitstekende bereikbaarheid vanuit Nederland èn Duitsland. Vanuit Denekamp ben je in vijf minuten hier. Bedenk dat de Duitse markt tien keer zo groot is als de Nederlandse.” Inmiddels zijn zowel zijn afzetmarkt  als de regio’s waar Siwes inkoopt sterk gegroeid. Harry: “Ik koop alles zelf in. Ik haal de meubelen uit Duistland, Spanje, Frankrijk, Oekraïne, Roemenië, Egypte, Slowakije, Indonesië en India. Mijn klanten komen ook inmiddels uit alle windstreken. Er komen binnenkort een paar Chinezen kijken en in Australië heb ik ook al klanten zitten.”

Past jouw bijzondere collectie bij de behoudende Duitse smaak? Siwes: “Jazeker. Je merkt dat de Duitsers de Nederlandse trends ook volgen, al is het een paar jaar later. Ze zijn behoudender, maar ze willen goed spul, en dat is nou net waar ik mij  in kan onderscheiden. Ik heb unieke meubelstukken en die zijn zeer goed gebouwd.”

Service
Behalve de gigantische winkel heeft Nostalgie Palast een uitgebreide site voor Nederlandse klanten en een voor de Duitse markt. De collectie beloopt zo’n 35.000 artikelen. Siwes: “En het zijn geen seriematige producten, maar unieke meubels.” De grote bestellingen worden thuis bezorgd. Siwes: “En dat zit bij de prijs inbegrepen. We hebben twee man op de vrachtwagen die het meubelstuk netjes thuis komen plaatsen!”

Nostalgie Palast beschikt ook over een werkplaats en spuiterij. Siwes: “We restaureren meubels, maar maken ook nieuwe meubels en doen interieurbouw. We leveren veel meubels op maat, denk bijvoorbeeld aan bars en lambrisering voor de horeca.” De horeca is een belangrijke klantenkring. Naast krukken, decoratie en sta-tafels heeft Siwes 50 bars in zijn winkel staan! Siwes: “En wat we niet hebben maken we!”

Wie denkt dat Ikea een boeiend dagje uit is, is nog nooit bij Nostalgie Palast in Nordhorn geweest. De winkel is zeven dagen per week geopend. U kunt ook (eerst) online terrein verkennen op www.nostalgie-palast.nl


Uw reactie