Zakelijk

Unieke service bij Fysiotherapie Fleminghof: “Zijn nog weinig mensen in gespecialiseerd”

Gaby Mekenkamp mag zich oncologiefysiotherapeut noemen

Gaby Mekenkamp in de oefenzaal, waar ze het meest van de tijd doorbrengt met haar patiënten

BORNE - Gaby Mekenkamp rondde in juli de opleiding ‘Master Oncologic Physical Therapy (MOPT)’ op Avans+ in Breda af. Daarmee beschikt Fysiotherapie Fleminghof Borne als een van de weinige praktijken over een master oncologiefysiotherapeut.

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richten zich specifiek op het behandelen van problemen die ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de behandeling van de oncologische aandoening (radiotherapie, chemotherapie, chirurgie en/of aanvullende behandelingen).

“Er komen tegenwoordig wel steeds meer oncologiefysiotherapeuten, maar het blijft nog steeds een bijzonder specialisme. In deze regio zijn nog steeds weinig fysiotherapeuten geschoold in dit specialisme, dat maakt het ook uniek dat wij dat wel kunnen bieden in Borne”, legt Gaby Mekenkamp uit.

Fit blijven
Volgens Gaby is het erg belangrijk dat mensen met de diagnose kanker, fit blijven. Soms houden mensen, die behandeld zijn voor kanker, restverschijnselen over. Denk hierbij aan vermoeidheid. Daardoor zijn ze geneigd om minder te bewegen, terwijl voor hen bewegen juist extra belangrijk is. “Een actieve leefstijl draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen. (Dit is niet helemaal waar. Een actieve leefstijl draagt bij aan het verminderen van neveneffecten van  (de behandeling van) kanker en maakt dat de kwaliteit van leven van deze patiëntengroep verbetert. Mensen die voldoende bewegen voelen zich bovendien fitter en vrolijker. Een half uurtje per dag bewegen maakt al veel verschil.”

Verschillende fases
De behandeling van de oncologiefysiotherapeut verschilt per fase, omdat het doel van de behandeling in iedere fase weer anders is. Je hebt de curatieve fase: als de behandeling gericht is op genezing. Hierbij helpt de oncologiefysiotherapeut bijvoorbeeld met het terugkrijgen van verloren of verminderde vaardigheden. Je hebt de palliatieve fase: in deze fase werken patiënten samen met de fysiotherapeut aan het behoud van wat ze nog kunnen. En je hebt de terminale fase: begeleidt de oncologiefysiotherapeut de patiënt bij het feit dat hij steeds minder kan. Hierbij ligt de nadruk met name op comfort en kwaliteit van sterven.

“De behandelingen zijn niet alleen goed voor de fysieke weerbaarheid, maar ook voor de mentale weerbaarheid”, zegt Gaby. In haar naaste omgeving kreeg Gaby ook te maken met een diagnose met kanker, daardoor weet ze exact wat een oncologiefysiotherapeut kan bieden. “Ik heb toen gezien wat een oncologiefysiotherapeut kan betekenen voor de patiënt, maar ook voor de naasten. Ik denk dat we hiermee samen met alle zorgverleners nog heel veel winst kunnen boeken.”

Netwerk Oncologie Fysiotherapie Oost-Nederland
Gaby is zelf ook lid van NOFON, een netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in oncologie. “Alle leden van NOFON zijn geregistreerde fysiotherapeuten met een afgeronde masteropleiding tot oncologiefysiotherapeut”, stelt Gaby. “Regelmatig worden er bijeenkomsten met elkaar georganiseerd, waarbij de nieuwste ontwikkelingen binnen ons vakgebied besproken worden. Op deze manier kunnen we kwalitatief hoogwaardige zorg blijven waarborgen voor onze patiënten en kunnen belanghebbenden daarvan profiteren.” 

Tegenhanger
Hoewel het vak als oncologiefysiotherapeut vaak zware materie is, benadrukt Gaby dat er ook genoeg ruimte voor humor is. “Dat vind ik écht heel belangrijk. Het is al vaak genoeg zware materie voor de patiënten, dus daarom hou ik ervan om een beetje humor te gebruiken tijdens de afspraken”, zegt Gaby, die ook ZwangerFit-MamaFit-lessen geeft. “Dat is wel een echte tegenhanger van mijn werk als oncologiefysiotherapeut, maar heel erg leuk om te geven.”