Zakelijk

Alkoof Interieurs: complete slaapkamerinrichting en meer

BORNE - Martijn Lucas is sinds 2014 volledig eigenaar van Alkoof Interieurs. Zijn vader Jos nam een kleine dertig jaar geleden Huiskes Meubelen over, samen met zijn compagnon Ronny Kolner. Dat bedrijf had toen diverse panden in de Hofstraat, ook aan de overzijde van Alkoof Interieurs.

“In onze winkel richten we ons met name op slaapkamers: complete bedden, kussens, dekbedden, bedtextiel en dergelijke. Daarnaast verkopen we ook raamdecoratie en vloeren. En zelfs kunstgras.” Het pand van Alkoof Interieurs telt 1200 vierkante meter, voldoende ruimte om veel bedden en accessoires te laten zien. Ook is er een testkelder met 25 matrassen en 50 kussens. De matrassen kun je hier uitproberen en de kussens mag je een paar dagen meenemen naar huis om ’s nachts te testen. Voor de matrassen geldt een omruilgarantie om te garanderen dat je een matras vindt dat het juiste ligcomfort voor jou creëert.”

Die service is heel belangrijk voor Martijn, niet alleen bij matrassen, maar bij alles wat hij verkoopt. “We willen graag tevreden klanten die kunnen genieten van hun huis en hun meubels, die lekker slapen en ’s ochtends uitgerust wakker worden. Kussens uitproberen en de omruilgarantie voor matrassen horen daar natuurlijk bij.”

Thuis advies op maat
Martijn en zijn medewerkers geven de klanten advies op maat, waarbij ze met stalen naar de klanten thuis gaan. “Een nieuw gordijn of een nieuwe vloer moet je in je eigen huis kunnen zien en niet alleen maar in de winkel. Daarom komen we graag naar je toe en geven je ook direct wat tips waar je aan moet denken bij nieuwe gordijnen, een nieuwe vloer of een nieuw bed. We maken hier een offerte van die geheel vrijblijvend is. Ga je akkoord met deze offerte dan komt de monteur alles exact inmeten.”

Toen Martijn zijn vadersdeel van de zaak overnam, besloot hij om eerst tien jaar de weg op te gaan. “Adviseren, monteren, controleren. Ik wilde alles zelf goed leren, zodat ik in de winkel ook de beste adviezen kan geven. Je hebt immers een andere kijk op de producten als je praktijkervaring hebt en bij veel mensen thuis geweest bent. Ik ben nu twee dagen per week in de winkel en drie tot vier dagen op de weg.”

Midden- en hoogsegment én starters
Martijn vertelt: “Vaak is de woninginrichting pas het laatste stukje van bouwen of verbouwen en soms is er dan niet veel geld meer over. Daarom hebben wij meubels, gordijnen en allerlei andere interieurartikelen in diverse prijsklassen. Voor starters hebben we bijvoorbeeld goedkopere bedden, zonder aan de kwaliteit in te leveren. Bovendien leveren, monteren en plaatsen wij alles gratis. De tapijten leggen we gratis, de boxsprings monteren we netjes en de hoofdborden brengen we soms zelfs door het raam naar binnen als het niet door het trapgat past. Geen probleem, wij zorgen ervoor dat alles keurig netjes in de woning komt te staan, zodat de klanten geen zorgen hebben.”

Tevreden klanten
Tevreden klanten, daar zet het team van Alkoof Interieurs zich elke dag weer voor in. “Ik vind het zo fijn om vanaf het begin tot het eind het proces mee te maken”, vertelt Martijn. “Ik tref de klanten als eerste in de winkel. Ze zoeken iets moois uit en ik kom daarna bij de klanten thuis om te adviseren en in te meten. Daarna plaats ik het product en dat is vaak het mooiste van alles. Meestal bestellen mensen producten bij ons net na een verbouwing of als ze een nieuw huis bouwen. Ze zitten dan al heel lang in de bouwtroep. Als de bouwvakkers weg zijn en wij komen, zijn sommige klanten zo moe van alles wat ze hebben moeten organiseren en van bouwvakkers die soms maandenlang door hun huis gelopen hebben. Maar als wij dan komen en de bewoners aan het einde van de dag terugkomen, hebben ze een mooi tapijt op de grond, hangen de gordijnen, staan het bed en de linnenkast in de slaapkamer en lijkt het huis ineens een heel stuk mooier. In slechts één dag. We krijgen dan de mooiste reacties. Dat vind ik echt een heel mooi onderdeel van dit vak.”

Bijzonder jaar
Voor Alkoof Interieurs was het afgelopen jaar net als voor veel ondernemers een bijzonder jaar. “Als je mij tien jaar geleden had gezegd dat ik een paar maanden verplicht dicht zou moeten, had ik je voor gek verklaard. Maar de lockdown heeft ons ook op nieuwe ideeën gebracht. Ilonka is veel meer bij de mensen thuis langsgegaan en we hebben gemerkt dat we echt wel een gunfactor hebben bij onze klanten. Wat dat betreft zijn we het afgelopen jaar heel goed doorgekomen.”

Volgens Martijn spelen de geannuleerde vakanties in het afgelopen jaar ook mee. “Veel mensen hebben toch gebruik gemaakt van onze service. Klanten waren de vloeren, gordijnen en kasten in huis helemaal zat en wilden wat nieuws. Doordat we langs de deuren konden, kregen ze toch goed advies. We mogen niet klagen over het afgelopen jaar”, zegt Martijn.

Sinds enkele maanden draaide Alkoof Interieurs weer op volle toeren, maar drie weken geleden moest er ineens flink verbouwd worden. “Door de vele regen hadden we last van wateroverlast in onze kelder. Er stond wel twintig centimeter water”, legt Martijn uit. Uiteindelijk moesten alle producten uit de kelder worden gehaald, moest er een nieuwe vloer in en kwam de nieuwe collectie. “We zijn tevreden over het eindresultaat, we kunnen er weer tegenaan!”