Uitgaan & Cultuur

“Het is een initiatief voor en door Bornse inwoners en moet werken als een magneet”

Twents Textiel Festival 2021 start op 26 februari: “We gaan van start”

BORNE – Borns Textiel Collectief al vele malen aftrappen, maar op vrijdag 26 februari echt zover! Dat laat projectleidster Corine Hofstra weten tijdens een zoommeeting. Het initiatief komt weg bij acht musea in Twente en werd in 2019 de wereld ingeworpen met het idee om onder meer Borne op de kaart te zetten.

Je merkt dat het in Twente heel erg breed wordt opgepakt, maar je ziet wel dat Borne echt voorloopt op andere gemeenten. Wij zijn vorig jaar al begonnen met de voorbereidingen en willen ook niet na dit project stoppen met onze ideeën. We willen het verleden van Borne als dé bakermat van de Twentse textielindustrie ook laten zien richting toeristen, potentiële inwoners en ondernemers”, legt Corine het initiatief uit.

“Wij willen écht starten op 26 februari en zijn daarmee mooi de voorloper op de rest. We kunnen blijven uitstellen, omdat we niet hoeven te starten met een evenement, maar dan wordt de agenda steeds korter. Als we in mei pas gaan starten dan heb je minder tijd om aandacht te vragen voor het project. Je moet op een gegeven moment gewoon creatief zijn en we kunnen digitaal veel aandacht vragen.”

Lokale organisaties
Het Borns Textiel Collectief is niet alleen de organisatie, ook veel Bornse bedrijven/organisaties leveren een bijdrage aan de culturele sector. “Het is een initiatief voor en door Bornse inwoners en moet als een magneet werken voor geïnteresseerden in en buiten de regio.” De deelnemers zijn: Het Bussemakerhuis, Heemkundevereniging, Bornse Kunstkring, Gidsengroep, BorneBoeit, Kunst in Koetshuis, Kringloop Borne, Kulturhus, Bornse Courant, Made by Josje, De Week van Borne, Cultureel Podium, Stichting Fairtrade, RTV Borne, Twentehoes, Visit Borne.

Subsidiëren
Doordat het Borns Textiel Collectief op tijd is begonnen met de voorbereidingen heeft de organisatie al een groot deel van de kosten kunnen dekken. Van de negen fondsen die zijn aangeschreven, zijn er zes fondsen akkoord gegaan om een deel van de kosten te subsidiëren. Een van de fondsen is de gemeente Borne, die instemt met het voorzetten van dit initiatief voor de toekomst. Corine: “Op deze manier worden we financieel ondersteund en hiermee willen we ook laten zien dat het een groot project is.”

Flexibele houding
Corine is dankbaar voor de flexibiliteit bij de deelnemende organisaties. “Ondanks alle onzekerheden staat iedereen er heel flexibel in. Ik denk dat we onze weg er wel in gaan vinden. Het is zoeken naar creatieve oplossingen en dan komt het wel goed”, vervolgt de projectleidster. “Ik ga ervan uit dat het vanzelf zichzelf gaat afspelen. Veel dingen kunnen ook gewoon coronaproof.” 

Museum Bussemakerhuis
“De tentoonstelling: ‘Museum Bussemakerhuis komt uit de kast!’ is al sinds 20 januari ingericht, maar door de lockdown kan het nog niet bezocht worden..”, legt Corine uit. “Het zijn allemaal unieke kledingstukken en loopt tot eind maart, dus we hopen dat de musea snel weer open mogen. Het zou jammer zijn als niemand het heeft kunnen zien.”

Website
Corine heeft inmiddels de website: www.visitborne.nl/de-rode-draad online gezet. Op de website zijn alle activiteiten, die tot dusver bekend zijn, vermeldt. Als mensen zich willen aanmelden kan dat door een mail te sturen naar: info@visitborne.nl.