Uitgaan & Cultuur

Textielcafé in Het Spanjaard: op zoek naar verhalen uit de textiel

BORNE - In het kader van het Textielfestival Twente/textielproject De Rode Draad organiseert het Bussemakerhuis samen met Twentehoes/Overijsselacademie op zaterdag 6 november het Textielcafé in Borne. Iedereen is welkom vanaf 13.30 uur in Het Spanjaard aan de Stationsstraat 37. De start is om 14.00 uur, de toegang is gratis.

Inmiddels zijn er diverse gastsprekers geregeld door de organisatie. Een van de gastsprekers is Paul Denekamp. Liesbeth Hassink: “Paul komt speciaal vanuit Amsterdam naar Borne om te spreken over de familie Spanjaard, hij is een nazaat van de familie Spanjaard en komt gasten interviewen over hun herinneringen aan de textielindustrie. Daarnaast komt Roy Pol, ook om te vertellen over de geschiedenis van de Spanjaardfamilie.”

Het programma bestaat uit twee onderdelen. In het eerste gedeelte worden interessante gasten geïnterviewd over hun herinneringen aan de lokale textielindustrie. Daarna is er gelegenheid voor bezoekers om met elkaar verhalen uit te wisselen over de textiel van toen. Medewerkers van Twentehoes/Overijsselacademie zijn aanwezig om deze verhalen te inventariseren. De bedoeling is om de oogst van dit oral history-project te gebruiken voor een podcastserie over de verdwenen Textielindustrie en een publicatie over het fabrieksleven van vroeger.

Bezoekers hoeven vooraf niet te reserveren voor een plek, maar kunnen gewoon langskomen. “Iedereen is van harte welkom van 13.30 uur in Het Spanjaard!” De middag duurt tot ca. 16.00 uur. Let op: Het Spanjaard dient zich te houden aan de geldende coronaregels. Bezoekers vanaf 13 jaar en ouder moeten een geldig coronabewijs laten zien.