Uitgaan & Cultuur

Speciale textielwandeling in Borne in kader van Twents Textielfestival

BORNE – De gemeente Borne staat bekend om de textielgeschiedenis. Veel inwoners weten niet waar bepaalde monumenten staan, vandaar dat het erg boeiend is om onder leiding van een gids de textielwandeling door Borne te maken. Deze wandeling wordt door de Stichting Gidsen Oud Borne georganiseerd in het kader van het Twents Textiel Festival. 

De route voert langs markante plekken uit het textielverleden van Borne en begint bij Station Borne. En het verhaal over de bijzondere geschiedenis is beslist boeiend te noemen. Dat kan ook bijna niet anders omdat Borne in de Twentse geschiedenis wordt gezien als de bakermat van de textielindustrie.

Hele geschiedenis komt voorbij
Van de allereerste Bornse wevers en linnenreders tot en met de sluiting van de laatste textielfabriek, de hele geschiedenis komt voorbij middels de verhalen van de gids, relevante plekken en gebouwen en, van wat echt helemaal is verdwenen is, originele foto’s.

Een van de meest bijzondere plekken tijdens de textielwandeling is het oude hoofdkantoor van Het Spanjaard. Het pand wordt tegenwoordig gebruikt als werkpand. Tijdens een rondleiding door het gehele pand wordt niet alleen over de geschiedenis van Het Spanjaard gesproken, maar ook over de renovatie. Een zeer interessant verhaal voor jong en oud! 

Aanmelden
Wie ook deze of een andere rondwandeling onder leiding van een gids wil maken in Borne
kan dat doen via www.gidsenoudborne.nl/aanmelden. De rondleiding duurt ca. 90 minuten.
Kosten per persoon: tot en met 4 personen € 7,50; 5 personen of meer € 5,-.
Start: Station Borne, Parallelweg. Eindpunt: Bussemakerhuis, Ennekerdijk.