Uitgaan & Cultuur

Oude Kerk wordt in een groen jasje gestoken

Arend-Jan Overbeek voor de Oude Kerk in Oud-Borne.

BORNE – De Oude Kerk in Oud-Borne wordt in een groen jasje gestoken. Of eigenlijk, de hele Protestantse Gemeente Borne. Het thema ‘Groene kerk, Groen geloven’ staat de komende tijd centraal. Het verduurzamen van de Oude Kerk is één van de plannen die hopelijk mogelijk worden dankzij de jaarlijkse bijdrage van Actie Kerkbalans. De voorbode van die actie start deze week.

“Elk jaar in januari krijgen alle kerkelijk ingeschreven inwoners in Nederland de vraag met welk bedrag ze het komend jaar hun kerkgemeente willen steunen”, vertelt Arend-Jan Overbeek. Hij is een van de ‘penningmeesters’ bij de Protestantse Gemeente Borne en moet er dus mede voor zorgen dat er geld is om de Oude Kerk open te houden én goede werkzaamheden uit te voeren.

Contributie voor vaste kosten én extra plannen
De Actie Kerkbalans is eigenlijk een soort vrijwillige ‘clubcontributie’. Arend-Jan legt uit: “We vragen ieder lid naar vermogen te geven. Bij alle ruim duizend leden bezorgen tientallen vrijwilligers daarom deze week een folder. Hierin staat waar het geld voor nodig is. Voor dit jaar is dat - naast de vaste kosten voor gebouwen en medewerkers – voor vier extra plannen.”

Verduurzamen
Een van de vier plannen is om de Oude Kerk én bijgebouw de Potkaamp te verduurzamen. Volgens Arend-Jan is dit het moment, nu de verbouwing op de planning staat, om te verduurzamen. “Hoewel we al jaren groene energie inkopen, willen we dit jaar extra groot uitpakken. We willen extra isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen plaatsen. En de keuken krijgt energiezuinige apparatuur.”

Arend-Jan laat weten dat ze ook hebben gekeken om helemaal van het gas af te stappen, maar dat is simpelweg nog een te grote stap. “Maar mede door de steun vanuit de provincie willen we gebruik maken van onze voorbeeldfunctie om te verduurzamen. We zien het als een mooi voornemen voor het nieuwe jaar!”

Jongeren betrekken
Vanaf de jaarwisseling komt er ook een jeugdwerker op de loonlijst. Samen met de verbouwing van de Potkaamp hopen we meer jeugd/jongeren te betrekken bij de kerk. Velen denken dat de kerk alleen op zondagmorgen is, maar we willen ook filmavonden en kookavonden gaan organiseren. De kerk is voor iedereen, dus ook voor jongeren. Wij willen hiermee uitstralen dat we ook genoeg te bieden hebben voor de jeugd.”

“Verder gaan we in de zomermaanden vaker lunchconcerten en andere muzikale ontmoetingen houden in de Oude Kerk. Zo kunnen meer mensen genieten van dit prachtige gebouw, waarin we nét voor corona uitbrak de fraaie muurschilderingen opknapten.” Hij hoopt eind januari de balans op te kunnen maken en de vlag uit te hangen om alle plannen uit te voeren.

Meer informatie staat op www.pgborne.nl/gift.