Uitgaan & Cultuur

Museumdirecteur Hassink: ‘Ons echte kapitaal zijn de vrijwilligers’

BORNE - Wie wil weten hoe het was om rond 1900 als arbeider te werken in een van de vele Twentse textielfabrieken doet er goed aan binnenkort Museum Bussemakerhuis te bezoeken. Daar staat vanaf 27 augustus een ‘Belevingscabine’ opgesteld.

Textiel en Borne hebben alles met elkaar te maken en de activiteiten die in dit 18e-eeuws linnenhandelshuis gehouden worden, dragen dat ten volle uit. Belevingscabine, exposities, lezingen, voorstellingen: ze zijn allemaal textiel gerelateerd. “De oorsprong van de Twentse textielindustrie ligt hier, in Borne”, benadrukt directeur Liesbeth Hassink. “Rond 1675 was Borne het belangrijkste centrum van de linnenhandel in Twente, met fabrikeurs als Jan Bussemaker. De omzet in de textiel in Borne lag tig keer hoger dan waar ook in Twente.”

Hassink, geboren en getogen in Twente, is inmiddels zo’n tien jaar directeur van Museum Bussemakerhuis. Daarvoor werkte ze een jaar bij het Borns Kulturhus. Ze stapte, tijdens een rondwandeling door Borne, het Bussemakerhuis binnen. “Ik wist meteen: hier ligt mijn hart.” Hassink heeft iets met textiel en historische gebouwen. Haar moeder werkte bij Wisselink Textielfabrieken en later werden haar ouders beheerders van Twickel. Voordat ze naar Borne kwam werkte ze voor de stichting Twickel. “Dan heb je toch wel gevoel voor erfgoed. Voor gebouwen die je wilt bewaren, verhalen die je wilt overdragen. Het Bussemakerhuis heeft zo’n rijke historie, en tot mijn grote geluk zochten ze op dat moment iemand. Zo kwam ik aan deze fantastische baan.” Ze was ervan overtuigd dat met dit pand en dit verhaal veel meer gedaan kon worden.

Twentse textielhistorie begint in Borne
Het museum werd, kort naar haar komst, in 2012 maandenlang gesloten. Het hele pand werd geschilderd en opnieuw ingericht, aan de hand van de gekozen verhaallijn. “We hebben ook ontzameld, want veel stukken pasten niet meer bij onze verhaallijn. We wilden focussen op het eigen verhaal van dit museum en de oorsprong van de Twentse textielgeschiedenis in beeld brengen. Het verhaal van het Bussemakerhuis is het verhaal van de textiel; ook de exposities zijn heel duidelijk ingezet op textiel. En dan de textiel voorafgaande aan de industrialisatie. De handweefgetouwen, de boeren die allemaal een weefgetouw hadden staan, de handel van de fabrikeurs.” In Museum Bussemakerhuis begint de textielhistorie, die verder verteld wordt bij onder andere De Welle in Enschede.

Hassink: “Een extra cadeautje was en is het Textiel Festival Twente, een project van een aantal samenwerkende Twentse musea. Een initiatief dat door de musea zelf is opgezet en waar we volop aan meedoen.”

Corona bracht ook sluiting van het museum met zich mee. “De hele jaaragenda van vorig jaar ging niet door. Vanaf 1 juni waren we weer open en hebben een buitengewoon goede zomer gedraaid. Je merkte duidelijk dat er veel mensen vakantie vierden in eigen land. Maar in november en december sloten de musea opnieuw; we hoopten dat we half januari weer open konden, maar dat werd begin juni. Dat was een hele lange periode.”

Glazen vloerplaten en fotostudio
In coronatijd werden achterstallige werkzaamheden aangepakt. Onder andere werd het tuinpad opnieuw gelegd, werden de zolderluiken vervangen door grote glazen vloerplaten en wordt een eigen fotostudio ingericht. “We willen eigen posters kunnen maken, en professioneel beeldmateriaal aan kunnen bieden.” De hele periode werd contact gehouden met de vrijwilligers. “Dat was het belangrijkste, onze mensen betrokken houden.”

Vanaf begin dit jaar werd hard gewerkt om de huidige tentoonstelling ‘Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie, Luxe’ ingericht te krijgen. “Je wilt klaar zijn om je gasten te ontvangen. We hebben alle maatregelen getroffen om het voor iedereen zo veilig mogelijk te maken.”
Op dit moment kunnen vijftien bezoekers per tijdsblok binnen. Het museum opent nu wel eerder, om 11.30 in plaats van 13.30 uur. Dat bevalt zo goed, dat erover gedacht wordt die openingstijd aan te houden, ook na corona. 

Monumentenrun
Verwacht wordt dat op zaterdag 11 september Monumentendag 2021 gewoon doorgaat. Het museum is die zaterdag gratis open van 12.00 tot 16.00 uur en ook de Belevingscabine is dan te bezoeken. Start en finish van de Monumentenrun, die die dag gehouden wordt, zijn eveneens bij het Bussemakerhuis. Vrijdag 10 september is er een monumentendagprogramma voor scholen.

Voor de komende maanden staat de lezing van de conservator gepland, de voorstelling Pelle’s nieuwe kleren en de expositie ‘Gouden Draadjes’, met prachtig werk van Alina Blasquez.

“Het was een spannende tijd, maar het museum heeft zich er goed doorheen geslagen, mede door de steun van de gemeente en fondsen van derden”, kijkt Hassink terug. “Ook dit jaar zal niet zijn zoals gehoopt. Maar ons echte kapitaal zit in de vrijwilligers, en die zijn er allemaal nog. We zijn heel hoopvol voor de toekomst, en plannen zijn er volop.”