Uitgaan & Cultuur

Tekst: MyLines

Kippenvel bij Dijkhuis door alle mooie wensen

BORNE – Voor het personeel van het Dijkhuis is het bijna nét zo leuk als voor de bewoners. Een kaartje voorlezen dat door ‘zo maar iemand’ geschreven is met een mooie wens of groet erop, dat doet wat met mensen, zowel met bewoners als met personeel. Coördinator van de vrijwilligers, Martine Veldhof, vertelt dat het hartverwarmend is hoe veel Bornenaren iets laten horen aan de bewoners. “Meteen al tijdens de eerste golf. Onvoorstelbaar hoe veel er aan de bewoners werd gedacht, hoe veel initiatieven er toen waren en nu nog steeds zijn.”

Animo
Leerlingen (klas 1 en 2) van het Twickel College Borne, hebben nog nét voor de tweede lockdown een feit was, een kaartenactie op touw gezet zodat alle bewoners een kerstgroet krijgen. “Het was een idee van één van de docenten Nederlands”, vertelt Rita Kremer die de maatschappelijke stages op de school regelt. “PostNL, Kids Week en het Nationaal Ouderenfonds hebben kaarten beschikbaar gesteld die te bestellen waren. Leerlingen hebben ze gekleurd en er een boodschap opgeschreven. Er was zoveel animo dat toen de kaarten op waren, leerlingen ook zelf kaarten hebben gemaakt en geschreven.” Kremer had ze af willen geven bij Het Dijkhuis, maar dat werd in verband met corona afgeraden. Ze heeft daarom een bevriende zorgmedewerkster gevraagd de kaarten mee te nemen naar haar werkplek.

Geadopteerd
De kaartenactie is één van de initiatieven die Twickel Borne typeert, vindt ze. “Het is een superleuke school waar kinderen het erg naar hun zin hebben. Onder meer de kleinschaligheid maakt dat Bornse kinderen graag voor onze school kiezen. Dit ook weer: het was een actie van een docente Nederlands die door de hele sectie is ‘geadopteerd’. Er werd dus aan gewerkt tijdens de lessen Nederlands. Maar omdat de scholen ineens dicht moesten en de leerlingen thuis zijn komen te zitten, hebben alle andere docenten gezegd: geef ze maar hier, dan maken onze leerlingen ze wel verder af als dat nodig is. Toch nog gelukt dus allemaal op stel en sprong.”

Stralen
“Hartverwarmend”, vindt Veldhof. “Er is zoveel aandacht vanuit Borne voor onze bewoners. Iemand maakte bijvoorbeeld voor iedere bewoner een engeltje of een kerstboompje. Niemand wordt overgeslagen, ook het personeel niet. Het is geweldig leuk wat er allemaal gedaan wordt. Het is een klein gebaar met een grote impact. De bewoners waarderen het ontzettend, ze gaan ervan stralen en vragen zich af hoe ze mensen kunnen bedanken”, vertelt ze. “Het is heel fijn dat er in deze tijd op deze manier een positieve verbinding ontstaat. Bewoners merken dat er aan hen gedacht wordt. Normaal is er rond kerstmis wel meer post dan in de rest van het jaar, maar dit jaar is het echt overweldigend. Super, je krijgt er kippenvel van.”