Uitgaan & Cultuur

Spectaculaire licht- en lasershow op de Oude Kerk

Kerstmis in Oud Borne een groot spektakel

Borne - Vrijdag 13 december gaat het kerstfeest in Oud Borne van start met tal van activiteiten. Zo is er een spectaculaire licht- en lasershow en een fakkeloptocht. Op het dak van de Oude Kerk worden beeldfragmenten geprojecteerd, omlijst door een scala aan laser- en lichtstromen. Er kunnen lekkere hapjes geproefd worden en het toneelstuk Scrooge wordt opgevoerd. Het meisje met de zwavelstokjes zal te zien zijn. Daarnaast zijn er veel muzikale optredens. Ir Hofstede Crull heeft in 1898 Borne als eerste dorp van Nederland voorzien van straatlantaarns met elektrisch licht. Deze ingenieur kan trots zijn op Borne want er wordt een adembenemende lichtshow in de aanloop naar kerstmis, opgevoerd.

Kerstmis is onlosmakelijk verbonden met flikkerende kaarsjes, knetterend haardvuur en flakkerende vuurkorven. Licht hoort bij kerstmis, het is een feest van verwondering en extase. Annemarie Haak zit in de organisatie en is erg enthousiast over deze opzet. “Kerstmis in Oud Borne is niet zomaar een evenement, het is een belevenis. Een sfeervol gebeuren met licht in al zijn facetten, met veel muziek in zijn omvangrijke diversiteit. Het is genieten van de oude monumentale panden die tijdens dit evenement in hun volle glorie verlicht worden, met een uiteenlopende schakering aan kleuren. Kortom kerstmis in Oud Borne, daar moet je geweest zijn”.

 

Fakkeloptocht

Het kerstevenement wordt afgetrapt met een fakkeloptocht. De fakkels kunnen, vanaf 16.45 uur, afgehaald worden bij de St. Stephanuskerk. Onder aanvoering van de koperblazers van de Bornse Harmonie, worden de spelers van het Tableau Vivant naar de oude kern gebracht. De route loopt door de Grotestraat, via de Bakkerssteeg naar het pleintje bij de Hema en Qinn. Hier staan Midwinterhoornblazers. Hier houdt de stoet even stil. Vervolgens gaat het verder via het Rheineplein, de Potkampstraat naar de Pellenhof. Hier mogen de fakkels in het plantsoen worden geprikt en krijgen de deelnemers aan de optocht een attentie. Meedoen is gratis, maar voorwaarde is wel dat kinderen onder begeleiding van een volwassene zijn.

 

Licht- en lasershow

De grote publiekstrekker van ‘Beleef Kerstmis in Oud Borne’ is de licht- en lasershow die op het dak en de toren van de Oude Kerk zal worden geprojecteerd. Deze adembenemende show begeleid door bijpassende muziek zal tijdens het evenement regelmatig vertoond worden. Bovendien verschijnen er op de toren animaties die zeer tot de verbeelding spreken. Tijdens de vorige editie van Beleef Kerstmis raakte het publiek geheel in vervoering bij het aanschouwen van dit spektakelstuk. De lichtshow vindt plaats op de Pellenhof. De lichtshow wordt dit jaar tevens uitgebreid met videomapping, het projecteren van bewegende beelden op monumenten en gebouwen. Daarnaast worden monumenten en beeldbepalende gebouwen sfeervol verlicht en ook de straten in dit deel van het dorp aangekleed met lichtornamenten. Buurtbewoners worden ingeschakeld om dit deel van Borne zo sfeervol mogelijk aan te kleden.

 

Kerstpreuverie

Vijf internationale koks verwennen het publiek met heerlijke lekkernijen uit hun land van herkomst. Zo kan men genieten van gerechtjes uit Suriname, Kenia, Congo, Irak en Libanon. Medewerkers van het Italiaans restaurant Il Tartufo gaan ter plekke pizza’s bakken. Dit keer staan de koks is een grote tent aan de Brinkstraat. Uiteraard ontbreekt hier een lekker drankje niet. Een stand met koffie, thee en een scala aan frisdranken staat klaar om menig een te voorzien. Bij de preuverie worden munten gebruikt die bij de stand gekocht kunnen worden.

 

Theaterstraat

De Oude Kerkstraat krijgt de naam Theaterstraat. Er is volop muziek en entertainment. Twee podia staan aan de Marktstraat opgesteld. Hier wordt de bekende kerstverhaal van Scrooge opgevoerd. Wie kent niet het bekende verhaal van de oude vrek Scrooge die alleen maar bezig is met geld vergaren en zoveel mogelijk geld tellen. Zijn arme kantoorklerk ontzegt hij zelfs het kerstdiner thuis bij zijn gezin waarvan een kind ernstig ziek is. Totdat het verhaal een verrassende wending neemt en uiteindelijk toch nog alles goed komt. De bekende regisseur Karel Kunne heeft het stuk geschreven en ingestudeerd met lokale acteurs en een groep kinderen van de Theatergroep Barst. In de pauzes is het toneel vrij voor de kinderen van Theaterschool Luna en de demoteams van Dansschool Cladans. Zij laten zien welke talentjes er hier in het Bornse rondlopen. Dat wordt een avond lang heerlijk genieten!

 

Programma

17.00u tot 17 20u Luna

17.20u tot 17.30u Cladans

17.30u tot 18.00u Scrooge

18.00u tot 18.20u Luna

18.20u tot 18.30u Cladans

18.30u tot 19.00u Scrooge

19.00u tot 19.20u Luna

19.20u tot 19.30u Cladans

19.30u tot 20.00u Scrooge

20.00u tot 20.15u Cladans

20.20u tot 21.00u Scrooge

 

Medewerkers van De Ster zorgen voor lekkere koffie of thee met eigengemaakte appeltaart of wafels met kersen. Bovendien is er een stand met zelfgemaakte kerstdeco’s.

 

Het meisje met de zwavelstokjes

In een garage in Oud Borne wordt een van de bekendste sprookjes van Christian Andersen uitgebeeld in de vorm van een levend standbeeld. Een sprookje over een arm klein meisje tijdens Oudejaarsavond. In één van Andersens droevigste verhalen probeert een jong meisje op Oudejaarsavond tevergeefs een paar pakjes met lucifers te verkopen. Het sneeuwt en het is ijskoud. De drukke zakenlui zien haar niet eens staan, terwijl het meisje van een warm huis en een rijk gevulde tafel droomt. Om warm te blijven steekt ze een zwavelstokje aan. In de gloed van haar zwavelstokjes heeft zij een visioen: zij ziet haar oude grootmoeder in de hemel waar zij weldra een nieuw zieltje zal verwelkomen zodra de laatste lucifer uitgedoofd zal zijn.

 

Muziek

Muziek is troef tijdens ‘Beleef Kerstmis in Oud Borne’. Een scala aan orkesten, koren, ensembles, combo’s en andere groepen presenteren zich op deze avond. Dat kan binnen zijn, in monumenten en markante panden, maar ook buiten in daarvoor opgestelde overkappingen, garages of tenten. Deze zijn tevens sfeervol verlicht. Het Stedelijk Orkest Borne verleent onder meer haar medewerking, evenals de Euregio Brassband.

 

Bornse Synagoge

In de voormalige Joodse Synagoge is aandacht voor het Chanoekafeest, het Joodse Lichtjesfeest. Er zullen originele voorwerpen, die bij dit feest horen en in de Joodse eredienst worden gebruikt, ten toon worden gesteld. Het Chanoekafeest is een Joods feest dat gaat over het brengen van licht en vrede in de wereld. Het feest duurt acht dagen en de voornaamste gebruiken zijn het aansteken van de Chanoeka (een acht plus één armige kandelaar) onder het uitspreken van zegeningen en zang, het gezamenlijk eten en het spelen met een dreidel (een vierkante tol met Hebreeuwse letters) De oud Bornenaar Jo de Leeuw zal herinneringen ophalen aan de viering van dit feest. Verder worden er verhalen verteld, gedichten voorgelezen en Hebreeuwse liederen gezongen.

 

17.15 -17.45 Jos Beunders (piano) en Bram van der Beek (zang): Jiddische liederen

Jo de Leeuw: verhaal Chanoeka

18.00 - 18.30 Jos Beunders (piano) en Bram van der Beek (zang): Jiddische liederen

Jo de Leeuw: verhaal Chanoeka

Pauze

19.00 - 19.30 Optreden Trio Spoenk

Stevine Groenen: een modern sprookje

19.45 – 20.15 Optreden Trio Spoenk

Cato van der Bij: een modern sprookje

20.15 Optreden Trio Spoenk

 

Het Bussemakerhuis wordt omgetoverd tot poëziecafé

In de tuin van dit prachtige fabriqueurshuis treden afwisselend het dichterscollectief ’Niet zwichten maar dichten' en het muziekduo Barkel & Co. (gitaar en zang) op. Onder het genot van een glas glühwein kan het publiek genieten van winterse sferen en afwisselende optredens tussen 18.30 uur en 21.00 uur.

 

In het Stoelenpakhuis zit een kalligrafist, die het publiek laat genieten van zijn prachtige handschrift. Bovendien worden hier allerlei activiteiten gedaan voor de kinderen.

 

RTV Borne

 

Op de gevel van het Bussemakerhuis en op de toren van de Oude Kerk verschijnen videobeelden van het afgelopen jaar. RTV Borne heeft een compilatie gemaakt van een groot aantal gebeurtenissen en evenementen en laat ze nog een keer de revue passeren.

 

Kerststal

Centraal in dit gebeuren staat de kerststal, opgezet als Tableau Vivant aan het eind van de Ennekerdijk. Het geheel is opgezet in Middeleeuwse sfeer om de authenticiteit van het kerstverhaal zo goed mogelijk weer te geven. Levende beelden tonen de Heilige Familie, de herders en de drie koningen. Jozef en Maria in opperste devotie over hun pasgeboren kind gebogen, de herders vol verwondering, zo uit het veld op het licht van de ster afgekomen en engelen in volle glorie. De Theatergroep Barst uit Hengelo onder leiding van Rinus Morsink gaat dit geheel uitbeelden. Dit gebeurt aan de hand van spotlights die telkens een onderdeel van het verhaal belichten. Een inleiding wordt gegeven in het Twents!

 

Verlichte Kerstmarkt

Alle genoemde activiteiten worden aan elkaar geregen door een lint van marktkramen waar een scala aan leuke kerstdeco’s, kaarsen, houtsnijwerken, sieraden, eigen gemaakte creaties, kerststukjes of heerlijke lekkernijen te koop worden aangeboden. De marktkramen zijn eveneens door kerstlichtjes verlicht en sfeervol aangekleed en ingericht. Een perfecte aanvulling op het programma. Op de Koppelsbrink staan een aantal foodtrucs opgesteld met specifieke gerechten. Op tal van locaties wordt er gemusiceerd en treden er koren op. Zo zijn er optredens van: Stedelijk Orkest Borne, Bornse Harmonie, Inpajoko Borne, Vocal Time Nijverdal , A La Volette Borne, Jokoenda Enter, Spoenk Borne, Double Six Borne, Singing Lights Hengelo, Ensemble Muziekschool Borne en Volle Wille Borne. WA