Uitgaan & Cultuur

Tekst: MyLines

Griezelzondag in Borns dorpscentrum drukbezocht

BORNE – De Halloween-koopzondag in Borne was een groot succes. Verklede kinderen, loslopende griezels in vol kostuum van het straattheater uit Losser, spookhuizen, versierde etalages, muziek en dans; aan alles was gedacht.

Duizenden bezoekers kwamen zondag naar het Bornse dorpscentrum om de sfeer te proeven. Zowel in de straten als in de winkels was het druk. Jody Hek is één van de vrijwilligers die, met rode lenzen en een wit geschminkt gezicht vrij afschrikwekkend, 12-plussers welkom heet in het spookhuis dat was ingericht in een leegstaand pand aan de Nieuwe Markt. “Sommige kinderen komen er gillend of huilend uit”, vertelt ze. “Maar de meesten vinden het fantastisch, ze staan in de rij!” Binnen is het donker en dus al spannend, en wacht bezoekers het ene schrikeffect na het andere. De angstaanjagende geluiden worden bijna overstemd door het gegil van vooral tienermeisjes, die als ze weer naar buiten komen overigens gewoon weer aansluiten voor nog een rondje griezelen.

Opblaaskerk
Op het Dorsetplein staat een grote, opblaasbare knutselkerk. Voor de ingang scheppen kinderen het vruchtvlees uit enorme pompoenen. De 21-jarige Dirk in het Veld begeleidt hen, want een enge mond en ogen snijden moet met een scherp mes gebeuren. “Het is de hele tijd hartstikke druk”, meldt hij. “De pompoenen zijn al op, maar we krijgen straks een nieuwe voorraad. Ondertussen mogen ze de pompoenen die als versiering voor winkels staan gaan halen, die gaan aan het einde van de dag toch weg.”

In het Veld is wel vaker aan het werk bij evenementen in het dorp. “Ik ben lid van carnavalsvereniging de Angorageiten. Als er iets te doen is waar ze mensen voor nodig hebben, vragen ze ons. Zo kunnen we een klein zakcentje verdienen voor onze vereniging dat we kunnen gebruiken als we carnaval gaan vieren. Hopelijk kan dat trouwens weer eens dit jaar, maar dat blijft nog even de vraag met de oplopende coronacijfers.”

Lippenstift
In de opblaaskerk zitten Eline ter Mors, haar broer Koen en neef Luuk te knutselen. Ze is vanuit Enschede op bezoek bij oma in Borne en is bezig een kleurig spinnenweb te fabriceren. Met de lippenstift van oma heeft ze bloedige lippen gemaakt op haar gezicht, maar verkleden is er niet meer bij. “Vroeger vond ik Halloween wel leuk en deed ik dat wel”, zegt de 9-jarige. “Maar nu vind ik het een beetje kinderlijk.” Maar van knutselen houdt ze wel en een Halloween-ijsje gaat er ook wel in. “O ja, een het spookhuis was ook hartstikke leuk. We werden achternagezeten door iemand met een kettingzaag. Nou ja, dat dachten we tenminste, maar het was gewoon een bladblazer”, lacht ze.

Op het Rheineplein voor het gemeentehuis traden De Bornse harmonie op en dansten verklede groepen van Danceworkx verschillende voorstellingen. “Supergezellig zo’n middagje met de kleinkinderen”, zegt oma ter Mors. “Zoiets organiseren kunnen ze wel hier in Borne.”