Uitgaan & Cultuur

Galerie cursisten voor onbepaalde tijd in winkelcentrum

Enkele van de exposerende cursisten van Harry Davina (midden
Enkele van de exposerende cursisten van Harry Davina (midden

Borne | In het oude pand van de Wibra, in het winkelcentrum, wordt op lentekoopzondag, 22 maart, een galerie geopend. Hier exposeren 35 cursisten van Harry Davina. Er zijn wel 100 werken te bezichtigen. Deze zijn ook te koop. Tijdens de openingstijden zijn er steeds cursisten aanwezig, ook staat er voor de bezoekers een kopje koffie klaar. Hoe lang de expositie gaat duren is onduidelijk. Als er een huurder voor het pand komt zal de galerie sluiten.

 

Els Baartman, Betsy Letteboer en Jan de Jong zijn enthousiast over het plan. “De winkel staat al enige tijd leeg. Met tussenkomst van Ruben Baartman, onze dorpsmanager, kwam dit plan tot stand. We zijn al enige tijd bezig met de voorbereidingen. Ook Harry Davina is enthousiast, zo vertelt Betsy Letteboer. Het is de bedoeling dat bezoekers gewoon binnen kunnen lopen. De geëxposeerde kunst zal om de zes weken gewisseld worden.

 

Wisseling collectie met thema’s

Naast veel schilderijen zal er ook keramiek getoond worden, gemaakt met diverse technieken, zoals bijvoorbeeld het Raku stoken. Ook zal met de wisseling van de expositie rekening worden gehouden met verschillende thema’s. “Als we er nog zitten willen we, als het Afrikafestival in aantocht is, schilderijen met mooie wilde dieren en dergelijke in de ruimte plaatsen. Er zullen veel figuratieve maar ook abstracte en semi abstracte werken te zien zijn”, zo geeft Jan de Jong aan.

 

“zou je dat nu wel doen?”

 

Galerie van cursisten

Bij atelier Davina schilderen wekelijks 65 cursisten in zes verschillende dagdelen. Naast het ontwikkelen van het artistieke talent is het sociaal aspect ook van groot belang. Cursist Els Baartman vertelt daarover: “Harry zorgt ervoor dat je altijd met iets leuks naar huis gaat. Als een cursist een bepaald idee heeft en Harry zegt ‘zou je dat nu wel doen’, dan bedoelt hij dat je dat beter niet kunt doen. Zo kom je toch altijd tot iets moois. Sommige van de cursisten komen hier al 25 jaar. De expositie hebben we de ‘galerie van cursisten van atelier Hary Davina’ genoemd. Dat leek ons heel toepasselijk. WA