Uitgaan & Cultuur

Frank Vennegoor: ‘Corona bood mogelijkheid voor nieuwe initiatieven’

Frank Vennegoor in de theaterzaal van het Kulturhus. Foto: Kulturhus Borne
Frank Vennegoor in de theaterzaal van het Kulturhus. Foto: Kulturhus Borne

BORNE – Adjunct-directeur Frank Vennegoor van het Kulturhus is sinds vijf jaar in dienst bij Het Kulturhus, maar sinds 1 april stuurt hij samen met directeur Frank Droste het Kulturhus aan. Vennegoor groeide op in Borne en kent het Kulturhus al vanaf zijn jeugd. De Bornenaar is trots om zich bezig te houden met het beleid.


“Op dit moment zijn wij druk bezig om het beleid voor de komende jaren uit te stippelen. Niets is zo veranderlijk als de maatschappij, dus dat zijn wel leuke dingen om samen met de medewerkers over na te denken en om te kijken welke rol het Kulturhus hierin kan gaan spelen”, vertelt Vennegoor.

 

Hoe die rol ook uitpakt, het pand dat vorig jaar verbouwd werd, is er klaar voor. “De sfeer in het gebouw is nu veel aantrekkelijker dan voorheen. De foyer is bijvoorbeeld veel meer een gezellige ontmoetingsplek geworden; in de oude situatie was het meer een verkeersruimte en het is nu echt een verblijfsruimte. Alle onderdelen van het Kulturhus zitten verwerkt in de aankleding van de foyer: een bar van boeken, instrumenten als eyecatchers, filmattributen en posters van voorstellingen. We merken ook dat onze nieuwe zalen op de bovenverdieping in trek zijn bij huurders, zowel de spreekkamers als de grotere zalen.”

 

KulturhusTV

Volgens Vennegoor hebben ze in coronatijd juist ook tijd gehad voor andere dingen, die normaal niet zouden kunnen. “In de periode dat we vanwege corona dicht moesten hebben we nog veel werk gedaan dat nog moest gebeuren na de verbouwing. Kleine details waar normaal gesproken minder tijd voor geweest zou zijn. Credits voor onze facilitair medewerker!”, zegt een lovende Vennegoor.

Zelf was hij in die tijd voornamelijk bezig met ‘hoe nu verder’. “Hoe kunnen wij toch de mensen bereiken? Corona bood ook de mogelijkheid om nieuwe initiatieven te ontplooien zoals KulturhusTV en de studio die wij op dit moment aan het realiseren zijn. Deze studio is straks door iedereen te gebruiken.”

Drukke zomervakantie

Deze zomervakantie was het drukker dan voorgaande zomers in het Kulturhus, onder andere in de bibliotheek. “Ook toeristen vonden hun weg naar onze balie voor vragen over Borne. Normaal zijn onze zalen in de bouwvak niet bezet, maar je merkt dat door corona veel activiteiten zijn verschoven en ze ook hier gewoon doorgaan. Organisaties die wegens de richtlijnen activiteiten niet op eigen locatie kunnen uitvoeren komen naar ons toe, omdat wij de ruimte hebben.”

 

Coronaproof
Alle organisaties binnen het Kulturhus zijn inmiddels gestart of starten binnenkort. “Het is niet terug naar het oude normaal. Op diverse punten in het gebouw zijn desinfecterende middelen beschikbaar en ook hangen er overal richtlijnen. De ruimten worden vaker gereinigd en de zalen worden desgevraagd ingericht op 1,5 meter. Mijns inziens ligt de belangrijkste maatregel bij de bezoekers zelf. Houd rekening met elkaar!”
Het Kulturhus biedt bij de theatervoorstellingen de bezoekers een gratis mondkapje aan. “We kunnen met een gerust hart zeggen dat je bij ons verantwoord naar het theater kan!”

 

Theater
De theateragenda voor het nieuwe seizoen is al behoorlijk gevuld, terwijl ook de kaartverkoop is gestart. “Veel voorstellingen zijn doorgeschoven, maar er is ook een nieuw aanbod. Het aanbod is nog niet compleet, maar dat komt natuurlijk ook door de onzekerheid of omdat men niet voor halfvolle zalen wil spelen.”

Het aantal beschikbare plaatsen is afhankelijk van de samenstelling van de huishoudens van de bezoekers voor de betreffende voorstelling. “Bij het kopen van kaarten vragen wij om dit per huishouden te doen. Zodoende kunnen die plekken naast elkaar blijven en vervolgens blokkeert het systeem automatisch de stoel ernaast, zodat de afstand gewaarborgd is. Gemiddeld zullen wij circa 100 mensen kwijt kunnen in plaats van 235.”

 

Ondanks corona komt er toch reuring in het Kulturhus. Vennegoor heeft, zoals altijd, zin in het nieuwe seizoen. “Maar als ik eerlijk ben, kan ik niet wachten om weer terug te kunnen naar het oude normaal. We hadden zonder corona een fantastisch jaar gedraaid na de verbouwing met louter uitverkochte zalen in het voorjaar en nagenoeg volledige bezetting van onze verhuurbare zalen. Het coronagedoe is echter nog niet over en zal naar verwachting ook nog wel even aanblijven. Desondanks gaan wij positief de toekomst in en zijn wij druk bezig met nieuwe ontwikkelingen!

Kultur in Hus

En wat wil Frank Vennegoor dit seizoen zelf absoluut niet missen? “Het Kultur in Hus festival. Dit jaar wegens corona niet in de huiskamers van Borne, maar op diverse andere plekken in het dorp waar de ruimte groter is. Welke? Dat is nog een verrassing!”, besluit de adjunct-directeur van het Kulturhus.