Uitgaan & Cultuur

Josje Esseveld: “Ik zeg het niet snel, maar ik ben heel trots!”

Foto’s maken ‘in kostuums’ van de familie Spanjaard

BORNE – In het kader van het Borns Textiel Festival heeft Josje Esseveld van Made by Josje vijf kostuums van de familie Spanjaard gemaakt. Josje liep al langer met het idee, maar het juiste moment is nu pas aangebroken. 

“Eigenlijk zit dit hele project al wel vier jaar in mijn hoofd...”, steekt Josje lachend van wal. Volgens de Bornse onderneemster heeft Het Beste van Borne in 2017 haar op dit idee gebracht. Destijds was er een living statue van Robin Hoofd in het dorp te zien en dit wilde Josje ook beleven. “Dit jaar staat in het teken van het Textielfestival, dus dit was het ideale moment om deze kostuums te maken. En de familie Spanjaard staat bekend om het textielverleden, dus het komt perfect uit.”

Uiteindelijk maakte Josje vijf kostuums van de Spanjaard-familie. Komende vrijdag worden de kostuums vanaf 16.00 uur geëxposeerd bij Het Koetshuis en ook bij andere exposities in het dorp zullen de kostuums aanwezig zijn. “Mensen kunnen erachter gaan staan en dan lijkt het net alsof ze in de kleding van één van de Spanjaarders staan. Het wordt een reizend gezelschap door Borne, net als de heer Spanjaard zelf ook was”, legt Josje uit.

Uitleg van de klederdracht
Aan de rechterkant zie je de jurk van mevrouw Spanjaard. Deze jurk was met name bedoeld als avondjurk. In het midden aan de rechterkant zie je het rock kostuum van de heer Spanjaard. Josje: “En het jasje is van mijn eigen opa! Dat maakt het wel heel uniek.” In het midden aan de linkerkant is een jurk te zien die vooral overdag gedragen werd door de dochters. Helemaal links zie je een kostuum voor de zonen en vooraan is een kinderjurkje. “Dat is wel een bijzonder verhaal, want vroeger kenden ze bijna geen kinderkleding. Kun je je dat nu nog voorstellen?”

Trots en heel blij
Josje is erg trots op het feit dat ze eindelijk dit project heeft afgerond. “Het was heel veel werk, maar ik ben er écht heel blij mee en ook heel trots! Ik zeg het niet snel, maar ik ben heel trots op mezelf”, aldus Josje.