Uitgaan & Cultuur

Filmvoorstelling “Nooit Verteld” uitverkocht

Borne | De honderd kaarten waren snel uitverkocht. Twee dagen voor de voorstelling moesten 30 belangstellenden teleurgesteld worden. Een dag voor de voorstelling belden nog eens 100 mensen voor een kaartje. “Dit hadden we nooit verwacht, de film is al verschillende keren vertoond” zei Jan Kolner de cineast van ‘Nooit Verteld’. Na afloop van de voorstelling klonk er een verdiend applaus in het Kulturhus. Nog een jaar wachten, “want we hebben besloten met dit team een echte speelfilm te gaan maken”, gaf Hans Mulder ons voor de voorstelling mee.

Het idee voor de documentaire ontstond tijdens de herdenking van 70 jaar bevrijding in 2015. Volgens de makers, Jan Kolner, Jochem Kolenbrander en Hans Mulder, moesten de nooit vertelde verhalen worden vastgelegd om ze niet verloren te laten gaan. En daarin zijn ze geslaagd. Er ligt een prachtige document met herinneringen en verhalen die bij velen niet bekend waren. Het Duitse schijnvliegveld Dulder, de lanceringsinstallatie van de V1, de onderduikers, de wapendroppings, de commandopost in de pastorie en de vordering van paarden, ze kwamen allemaal langs. Met nagespeelde scenes werden de verhalen kleurrijk vertaald in de documentaire. Hertmenaren, als Bertus Schabbink, Ria Blenke, Jan Homan, Hein Wolfkamp en Jo Krabbenbos gingen terug naar de jaren van de bezetting.

 

Echte speelfilm

Bijzonder in de film waren de verhalen van Max van Trommel uit Rotterdam en Leo de Zeeuw uit Utrecht, die als evacuees tijdens de hongerwinter werden ondergebracht in een boerderij in de omgeving van Hertme. Ze kwamen speciaal naar Twente om hun ervaringen uit hun kindertijd in de oorlog door te geven. Aan de documentaire hebben meer dan 70 acteurs, professionals en amateurs meegedaan. Hans Mulder vertelde voor aanvang dat het filmvirus de groep te pakken heeft. Hij kondigde aan dat de groep een echte speelfilm gaat maken en dat die dan wellicht volgend jaar klaar zal zijn. (WA)