Uitgaan & Cultuur

De Bornse Pinksterbruidjes komen er weer aan!

De Bornse Pinksterbruidjes dansen weer!

Borne | De bewoners en bezoekers van het Dijkhuis zijn er al aan gewend: er staat in het kleine Atrium een klein groepje Pinksterbruidjes onder de Pinksterkroon. De prachtige zingende en dansende Pinksterbruidjes zijn ook dit jaar weer in Borne te bewonderen.

Sinds 17 mei 2015 zijn ze Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dit traditionele evenement wordt georganiseerd door de Stichting “Folkloregroep Borne” met hulp van scoutinggroep “St. Stephanus Martina”.

 

Eerste pinksterdag

Op 9 juni, eerste Pinksterdag lopen vanaf 10.00 uur in de wijken van Borne groepen meisjes van vijf jaar en ouder in hun mooie witte jurkjes, dansend en zingend als Pinksterbruidjes. Voor de Bornse meisjes vanaf 5 jaar zelf, is het een hele eer om als Pinksterbruidje mee te mogen doen. Helemaal trots lopen ze in groepjes van 10 tot 15 meisjes en zingen ze de liedjes zo hard ze kunnen, zodat niemand dit mooie gebeuren zal ontgaan. Ze zingen hierbij: “Daar komen de mooie Pinksterbruidjes aan, ze zijn zo heel mooi aangedaan, geef wat, hou wat, volgend jaar is er weer wat."

 

Rosa

Elk groepje heeft een ‘Rosa’ in haar midden. Zij heeft een met kant versierde lange jurk en bloempjes in haar haar. Zij loopt vooraan onder een boog die versierd is met groene takken en gekleurde bloemen. Telkens stoppen ze even om bij iedereen aan te bellen. Ze wachten tot de mensen naar buiten zijn gekomen en laten dan hun dansje zien, waarvoor ze dan met snoep, fruit of geld beloond worden. Ze zingen hierbij: “Rosa, Rosa, bloemen op je hoed, alle mooie meisjes zijn zo goed. Rosa wil je dansen, dansen, dansen, Rosa wil je dansen, dansen, jawel.” In de volgende coupletten wordt Rosa gevraagd om: te kiezen, knielen, kronen, opstaan en dansen.

 

Wijken

De Pinksterbruidjes vinden het ontzettend leuk als de mensen uit de wijk naar hun mooie dansen komen kijken. Op de website www.pinksterbruidjes.nl staan de routes beschreven waar de Pinksterbruidjes lopen, zodat iedereen kan zien in welke dichtstbijzijnde straat de meisjes in het wit te bewonderen zijn. Om ca. 12.00 uur lopen de Pinksterbruidjes vanuit de wijken naar het centrum. In de blokhut aan de Esstraat krijgen ze even wat te drinken en dan maken ze zich klaar voor de grote dans op het Dorsetplein. Ze gaan in een hele lange rij staan en zingen tijdens het lopen zo hard als ze kunnen dat de mooie Pinksterbruidjes er aan komen.

 

Dorsetplein

Om precies 13:00 uur komen ze aan op het Dorsetplein. Hier gaan alle Pinksterbruidjes, (het zijn er wel honderd !) in een hele grote kring staan en dan gaan ze onder begeleiding van een accordeonist dansen. Ze dansen hier onder de grote Pinksterkroon, die vol hangt met prachtige bloemen en uitgeblazen eieren. Omdat het zo ontzettend leuk is, wordt het dansen nog een paar keer herhaald. Bij de laatste dans mogen kinderen uit het publiek ook meedansen.

Vanaf 11.30 uur is De “Fanfare en Malletband Gregorius” uit Hertme al op het Dorsetplein aanwezig, zodat de mensen die wachten op de komst van de Pinksterbruidjes naar hun prachtige muziek kunnen luisteren.

 

Alle Bornse meisjes vanaf 5 jaar mogen meedoen!

Aanmelden kan nog tot uiterlijk donderdag 6 juni via de website www.pinksterbruidjes.nl De bruidjes zullen op eerste Pinksterdag vanaf 10.00 starten. De routes en meer informatie is te vinden op www.pinksterbruidjes.nl.

 

 

Zou u ook de volgende zin in te tekst op willen nemen:

 

Alle Bornse meisjes vanaf 5 jaar mogen meedoen!

 

Aanmelden kan nog tot uiterlijk donderdag 6 juni via de website www.pinksterbruidjes.nl