Uitgaan & Cultuur

Bornse carnavalisten denken na over alternatieven

Archieffoto.

BORNE - Een klein leger Bornse wagenbouwers is net als vorig jaar al tijden bezig om de praalwagens voor carnaval te perfectioneren voor de optocht die gepland staat voor 26 februari volgend jaar. Maar of die er komt is allerminst zeker. De kans is groot dat een dergelijk evenement net als dit jaar door de coronabeperkingen niet doorgaat.

Dat is voor het publiek dat ieder jaar graag komt kijken in het centrum niet leuk en voor de bouwers niet, maar het is extra zuur voor carnavalsvereniging De Doldraejers uit Zenderen, die het jubileumjaar nu al veel minder uitbundig kunnen vieren dan de bedoeling was. Voorzitter Gerben: “We hebben het opkomstweekend, waarin de huidige hoogheden zouden aftreden en de nieuwe zouden aantreden op 10,11 en 12 december, moeten afblazen. Wat we wel kunnen organiseren, weten we nog niet. Alles is heel onzeker. Natuurlijk willen we het liefst gewoon alles laten doorgaan en carnaval vieren zoals we gewend zijn, maar dat gaat simpelweg niet. De gezondheid staat voorop, ook al bestaan we 44 jaar en wilden we flink uitpakken.”

Koffiedik kijken
De Doldraejers zijn niet voor één gat te vangen en hebben allerlei scenario’s bedacht om er toch nog voor te zorgen dat het saamhorigheidsgevoel dat de leden hebben, blijft. “Van de zomer hebben we een barbecue kunnen organiseren voor de leden. Geweldig dat dat toen kon. Het gala was vorig jaar online en ook dat was super. Wat er nu kan en mag gebeuren, is nog steeds koffiedik kijken, maar dat we er op één of andere manier een feestje van gaan maken, is zeker.”

Henk van den Berg is voorzitter van de Stichting Borns Carnaval en rolt van het ene overleg in het andere. Met de voorzitters van alle Bornse verenigingen, met de burgemeester erbij, met het regionaal overleg waarin alle carnavals-dorpen en steden in Noordoost Twente vertegenwoordigd zijn. “We kunnen nog steeds geen besluiten nemen. We moeten steeds kijken hoe de coronacijfers zich ontwikkelen en welke maatregelen er worden opgelegd. We willen verstandige keuzes maken. Het gaat om grote aantallen mensen, we hebben daarin een verantwoordelijkheid.”

Alternatieven
Ook Van den Berg denkt na over alternatieven. “Als de optocht niet door kan gaan en wij niet naar het publiek kunnen komen, kunnen we misschien een manier verzinnen om de mensen naar ons te laten komen om de wagens te bekijken. We doen ons stinkende best, iedereen denkt op een positieve manier mee over hoe we veilig en verantwoord toch carnaval kunnen vieren dit seizoen. Maar hoe? Dat is nog steeds allerminst zeker.”