Uitgaan & Cultuur

Almelose Jasmijn schittert in NTR serie Kamp Koekieloekie

Fotografie: Arjan Benning en Polina Gladkova

ALMELO - Het theater is de plek waar Jasmijn Grevink zich op haar gemak voelt. Jasmijn, 3 havoleerling in de Kunststroom van Het Erasmus, heeft bepaald geen last van podiumvrees. Afgelopen jaar werd de 8-delige serie ‘Kamp Koekieloekie’ opgenomen. Jasmijn greep haar kans en bemachtigde een rol in de serie die binnenkort wordt uitgezonden bij de NTR.

De interesse voor acteren begint al vroeg bij de Almelose Jasmijn. Ze is amper 5 jaar oud als ze bij Kaliber Kunstenschool in Almelo aanklopt om te gaan toneelspelen. Enkele jaren later doet ze succesvol auditie voor de musical Oliver!, gebaseerd op de roman Oliver Twist. Ze probeert nog wel andere hobby’s uit, maar als er iets is wat ze daarvan heeft geleerd dan is het wel dat haar passie voor het theater iets is waar ze in wil groeien. 

Dat Jasmijn uiteindelijk heeft gekozen voor Het Erasmus is volgens haar logisch: ”Vanwege de Kunststroom natuurlijk! Op de Open Dag wilde ik maar naar één plek en dat was het dramalokaal.” De Kunststroom van Het Erasmus leert haar veel: van de geschiedenis van het theater tot aan de verschillende theatervormen en het eindeloos mogen oefenen. Het draagt enorm bij aan haar ontwikkeling.

Ondertussen volgt Jasmijn al enige tijd theaterlessen bij de Theatermakerij in Enschede en is ze ingeschreven bij verschillende castingbureaus. Toch komt haar moeder met de gouden tip: ze zoeken voor de NTR serie ‘Kamp Koekieloekie’ een meisje met een profiel waar Jasmijn aan voldoet. Ze twijfelt niet, reageert en ze mag komen voor de eerste castingronde. Ze legt uit hoe dat gaat: “We mochten naar Amsterdam voor de eerste castingronde. Dat is best een eind rijden. Wat ik alleen niet wist is dat we al na 20 minuten weer op de terugweg waren.” Ze mag terugkomen voor de 2e ronde, die ook maar 20 minuten duurt. Tijdens de 3e ronde met de laatst overgebleven kandidaten volgt een pittige dag van wel zes uur castingwerk. Zelf had Jasmijn er al een goed gevoel over en dat gevoel blijkt juist.

Ze speelt de rol van Marietje, een verlegen, zorgelijk type dat zich ontpopt als een moeder van een groep van zeven kinderen die een zomer doorbrengen op een natuurkamp. Ze doen hun best om hun eigenaardigheden voor de andere kinderen verborgen te houden, tot ze erachter komen dat eigenlijk iedereen wel een beetje ‘koekieloekie’ is. Onder leiding van de kampleiding Ben (Lies Visschedijk) en Ben (Eric van Sauers) komen de kinderen dichter tot zichzelf en tot elkaar. 

De opnames zijn over een aantal maanden verdeeld en dat is best lastig in combinatie met haar schoolcarrière: “Doordat het coronatijd was, hoefde ik weinig fysieke lessen te missen. Een heleboel lesmateriaal was digitaal beschikbaar waardoor ik weinig achterstand opliep. Het grootste deel van de opnames vond bovendien plaats in de zomervakantie, dus de schade bleef beperkt.” Jasmijn legt uit dat het motto van Het Erasmus haar op het lijf is geschreven: “Laat zien wat je kunt! Als je kansen ziet, dan moet je ze grijpen. Niet geschoten is altijd mis.”

Net als veel andere jongeren droomt ook de 14-jarige Jasmijn wel eens over haar toekomst: “De toneelacademie in Maastricht lijkt me erg leuk en natuurlijk wil ik graag actrice worden in een film of een serie. Daarnaast lijkt het me leuk om drama docent te zijn en anderen wat te leren.”

Op de vraag of Jasmijn zelf nog graag iets wil toevoegen volgt een hele brede glimlach, twee opgestoken duimen en een duidelijke boodschap: “Ga gewoon kijken!”. 

Kamp Koekieloekie is vanaf 28 februari elke zondag te zien om 18.00 uur bij de NTR op NPO Zapp.