Uitgaan & Cultuur

Acteurs uit Borne schitteren in Vriezenveense theatervoorstelling

VRIEZENVEEN/BORNE - Zo’n 70 muzikanten, 45 zangers, 25 acteurs, 30 kinderfiguranten en 5 enthousiastelingen uit Borne doen binnenkort mee aan het Vriezenveense theaterspektakel Harmonie!. Deze groots opgezette theatervoorstelling over liefde, strijd en samenhorigheid gaat vrijdag 10 september in première en wordt dan nog 6 keer uitgevoerd.

“Het is geweldig om met zo’n fantastisch harmonieorkest, zo’n groot koor en met zoveel theaterliefhebbers uit heel Twente samen deze voorstelling te maken”, vertelt de Bornse Jos Boomkamp. “De muziek is prachtig, de liedjes herkenbaar en het verhaal universeel. Komen kijken dus!”

“Mijn rol in het verhaal? Ik geef mijn dochter Sientje weg aan ’n echt kearl”, zegt Jos. “Die is dertig jaar ouder dan haar grote liefde, maar komt tenminste wel van de juiste kant van het dorp.” Het zes kilometer lange lintdorp Vriezenveen bestond eeuwenlang uit twee kernen: Oosteinde en Westeinde. Met hun eigen school, winkels, voetbalvereniging en een eigen ingang in de kerk op het midden hadden inwoners jarenlang nauwelijks iets met elkaar te maken. Tot midden vorige eeuw beide kernen letterlijk en figuurlijk langzaam naar elkaar toegroeiden. Theatermaker Laurens ten Den schreef hierover Harmonie!: de geschiedenis van honderd jaar Vriezenveen verwerkt in een Romeo- en Julia-achtig liefdesverhaal met veel voetval en muziek. 

Onmogelijke liefde
Naast Jos Boomkamp doen Luuk en Anaïs Olsman mee als figurant, speelt Lies Rubingh in het orkest en acteert en zingt Daliah Sahutoglu in het ensemble. Voor deze vijftienjarige Bornse is het een nieuwe, overweldigende belevenis. Daliah: “Ik zing en heb wel wat ervaring met theater, maar nog nooit zo met een groot live orkest en een koor en zoveel mensen. Ik speel Sanne, het achterachterkleinkind van Sientje. In de jaren twintig komt Sientje terug uit Rusland naar het Oosteinde. Daar wordt ze verliefd op Jan, maar dat kan niet want hij is van het Westeinde. Bijna honderd jaar later, in coronatijd, leer ik via tinder Thomas kennen. We worden verliefd. Maar ja, ik ben van Oost en hij is van West. De tambour-maître in het verhaal probeert een eeuw lang de nakomelingen van Sientje en Jan bij elkaar te brengen en Oost en West te verenigen. Gaat dat dan eindelijk lukken bij mij en Thomas?” 

Unieke Twentse geschiedenis
In het verhaal zijn de twee voetbalclubs DOS en DETO de metafoor voor het gepolariseerde dorp. Jos: “Ik speel ook nog een DOS-fan en schilder de doelpalen van DETO in onze clubkleur geel. Dat is trouwens echt gebeurd!” Zo zit de voorstelling vol met Vriezenveense verhalen en anekdotes “maar de voorstelling is zeker ook de moeite waard voor mensen uit Borne”, aldus Jos. “Het is een uniek stukje Twentse geschiedenis.” 

Première Harmonie! op 10 september
Daliah, Luuk, Anaïs, Lies en Jos kijken enorm uit naar de première op vrijdag 10 september. Jos: “Met 200 man hebben we hier naartoe gewerkt. Je groeit naar elkaar toe, wordt een beetje familie. Dit theaterspektakel is een geweldige ervaring. Gelukkig mogen we de voorstelling na de première nog zes keer uitvoeren!”

Harmonie! is te zien van 10 t/m 18 september op Sportpark Het Midden in Vriezenveen. Kaarten zijn te koop via www.harmoniespektakel.nl.