Sport & Vrije tijd

Marco is op zijn plek: “Het was een gemakkelijke keuze”

Zenderen Vooruit verlengd contract van Marco Botterblom

ZENDEREN – Marco Botterblom verlengde onlangs zijn contract bij Zenderen Vooruit met één seizoen. De oefenmeester heeft een goed gevoel over gehouden aan het eerste seizoen. Hoewel Marco niet veel wedstrijden heeft kunnen spelen met zijn ploeg, was het positieve gevoel overheersend bij zowel Zenderen Vooruit als bij Marco.

“Het is mijn eerste seizoen, dus het was een gemakkelijke keuze om te verlengen. De eerste indruk is erg goed. Het is nog te kort om een goed oordeel te kunnen vellen, maar tot nu toe klikt het heel goed. Ik heb ook bewust gekozen voor een dorpsclub als Zenderen Vooruit. Dat ligt mij gewoon heel goed en het is een leuke spelersgroep. Daarnaast heb ik een fantastische staf om mij heen met een assistent, leider, keeperstrainer en een aantal grensrechters. Ook het contact met de technische commissie en het bestuur ervaar ik als zeer prettig”, zegt Marco.

Coronapandemie
Door het coronavirus konden er slechts drie competitiewedstrijden gespeeld worden en ook trainingen konden slechts beperkt doorgaan. “We hebben wel wat gedaan, totdat de nieuwe maatregelen aangekondigd werden. We hebben wel in groepjes getraind. Ik had een schema gemaakt en dan ging je in een soort carrousel langs verschillende oefeningen. Zo zie je het niet voor je als je bij een nieuwe club begint, maar op deze manier hebben we toch nog wat kunnen doen.” 

Gemoedelijke sfeer
Marco heeft zich in zijn eerste seizoen direct het beste van zichzelf laten zien. Zo was hij onder meer grensrechter bij een wedstrijd van zowel JO17-1 als JO19-1. “Zo laat je je zien als trainer. Daardoor leert de club je ook kennen. Daarnaast kan ik dan direct naar de jeugd kijken. Er zitten echt een paar leuke talenten bij. Daar liggen wel kansen. Maar dat is op den duur ook wel nodig…”, gaat Marco verder. “Er zijn veel spelers ouder dan 25 jaar en ook een aantal ouder dan 30 jaar. Dan moet je op een gegeven moment doorselecteren, dus dan is het goed als er jeugd achter zit. Al heeft het tweede elftal ook wel een aantal goede spelers.”

Saamhorigheid
Met name de saamhorigheid bij Zenderen Vooruit valt Marco op. “De jongens kennen elkaar al van jongs af aan. Soms zijn ze daardoor wel te lief voor elkaar, maar ze gaan wel altijd voor elkaar door het vuur. En daarnaast is het biertje op donderdagavond ook belangrijk. Dat tekent de saamhorigheid binnen de club.” 

Vierde klasse
Zenderen Vooruit wil in de toekomst een stabiele vierdeklasser worden, stelt Marco. “Toen het seizoen werd stilgelegd heeft Zenderen Vooruit aangevraagd om in de vierde klasse te gaan spelen. Dit werd gehonoreerd door de KNVB en in de eerste wedstrijden waren we niet minder dan de tegenstanders. We hadden één wedstrijd wel kunnen verliezen, maar de andere twee wedstrijden hadden we gewoon kunnen winnen”, zegt Marco, die niet verwacht dat het huidige seizoen afgemaakt gaat worden. “Ik zie dat eerlijk gezegd niet positief tegemoet. Het wordt een lastig verhaal om de competitie af te maken.”

Marco is onder de indruk van de huidige competitie. “Het is echt een sterke competitie. We zullen vol aan de bak moeten om ons te handhaven in de vierde klasse”, zegt Marco, die jarenlang in Doetinchem woonde. “Hier zijn de competities fysiek en tactisch wel sterker. Waardoor dat komt weet ik eigenlijk niet. Misschien ligt het aan de mentaliteit, maar ook in de Achterhoek willen de jongens altijd vechten voor de punten.”

Carrière
Marco was in het begin van zijn carrière vooral trainer in de Achterhoek, totdat hij zes à zeven jaar geleden naar Goor verhuisde. “Ik begon bij SC Varsseveld als trainer van het tweede elftal. Later vertrok ik naar Keijenburgse Boys, waar we van de vijfde klasse naar de vierde klasse gingen en daar handhaafden.”

Vervolgens heeft Marco het hoofdtrainerschap even naast zich neergelegd. “We verhuisden naar Goor om daar te gaan samenwonen met mijn vrouw. We wilden ons leven goed op de rit krijgen in Twente, dus besloot ik het even naast me neer te leggen”, zegt Marco, die het niet lang achter zich kon laten. “Toen kreeg ik de kans bij Lochem 2 en daar ben ik in vier jaar tijd, twee keer kampioen geworden.”

Daarna wilde de ambitieuze trainer graag een stap hogerop. “Ik zag een vacature van Zenderen Vooruit en heb gesolliciteerd. Na één gesprek was van beide kanten het gevoel gewoon heel erg goed. Dus toen zijn we er samen snel uitgekomen”, blikt Marco terug.