Sport & Vrije tijd

Ingrid: “Al die mooie reacties kan ik alleen maar waarderen”

Veel positieve reacties over Ingrid’s Pasteltekeningen

BORNE – Ingrid Kattenpoel Oude Heerink is al jaren arbeidsongeschikt en daarom pakte ze in 2016 een dagelijkse hobby op. Ze maakt pasteltekeningen van dieren, maar de laatste tijd worden ook steeds vaker mensen getekend. De Bornse tekenares erkent dat het een uit de hand gelopen hobby is.

“Ik heb eigenlijk altijd al wel van tekenen gehouden, mijn vader en mijn oudste zus en broer schilderden altijd al en dat vond ik ook wel leuk. Toen ik een beroepskeuze moest maken, dacht ik in eerste instantie: ‘ik ga de zorg in’, maar dat werd mij afgeraden doordat ik ben geboren met een heupdysplasie”, legt Ingrid uit. Heupdysplasie betekent dat beide heupen bijna uit de kom waren. Zware beroepen werden daarom afgeraden. Daarom koos Ingrid voor de tekenwereld

Vervolgens kwam Ingrid bij Tres Chic terecht, waar ze stageliep bij iemand die bruidskleding ontwierp. “Dat was hartstikke leuk en ging heel erg goed, maar dat kon ik maar een jaar volhouden door mijn heupen. Toen ik daar wegging, heb ik het tekenen eigenlijk ook niet meer opgepakt”, vervolgt de 58-jarige Bornse. “Om eerlijk te zijn weet ik niet goed waarom ik daar destijds mee gestopt ben…”

Nadat ze in 1990 afgekeurd werd door haar fysieke ongemakken begon Ingrid als schoonmaakster. Toen ze ook dat in 2014 niet meer kon volhouden, is ze weer gaan tekenen. “Ik dacht bij mezelf: ‘wat moet ik thuis nou weer gaan doen?’. Toen heb ik via Facebook steeds meer mijn tekeningen gepromoot en zo ben ik in de deze tekenwereld gekomen.”

Ontroerd
In het begin merkte Ingrid dat het nog lang niet ging, zoals ze wilde. “Hoe meer je tekent, hoe beter je wordt”, zegt Ingrid, die begon met het tekenen van dieren maar ze wil zich ook verbeteren op het gebied van mensen tekenen. “Als mij dat lukt, dan is dat voor mij heel prettig, maar ook mensen worden daar heel blij van. De mensen raken echt ontroerd en dat maakt zowel de mensen maar ook mij heel blij.”

Voorkeur
Ingrid heeft om eerlijk te zijn wel de voorkeur om dieren te tekenen. “Ik ben heel gek op dieren en elk dier heeft zijn of haar eigen persoonlijkheid. Dat vind ik juist zo leuk om te tekenen. Elk dier heeft zijn eigen karaktereigenschappen. Ik heb natuurlijk vaak mijn eigen katten getekend en dan krijg je vaak de vraag: ‘Kun je dat ook voor mijn kat of hond doen?’. En natuurlijk sta ik daarvoor open!” Iedereen kan Ingrid een berichtje sturen via Facebook en dan neemt ze contact op voor meer informatie.

Geen tijdsdruk
Hoewel Ingrid gemiddeld per week één tekening maakt, legt ze er geen tijdsdruk op voor zichzelf. “Ik wil er geen raffelwerkje van maken. Ik wil gewoon overal dezelfde aandacht aangeven. Ik houd er totaal niet van om een raffelwerkje af te leveren.”

Positieve reacties
Na al die jaren heeft ‘het tekenvrouwtje’ veel positieve reacties gekregen uit de Bornse gemeenschap. “Vorig jaar kwam ik een keer bij de kapper en toen vroegen ze aan mij: ‘ben jij dat vrouwtje die heel mooi tekent?’ of bij de supermarkt ‘Jij bent dat tekenvrouwtje hé?’ Maar ik vind dat heel leuk hoor. Al die mooie en positieve reacties kan ik alleen maar waarderen”, aldus Ingrid.

Exposities
Door haar heupdysplasie loopt Ingrid met een rollator, een van de redenen dat ze niet graag op een expositie staat. “Ooit werd mij gevraagd om op een expositie in Berlijn te staan, omdat ze weinig ervaring hadden met pasteltekenen. Het is een eer dat ze mij daarvoor vragen, maar doordat ik minder mobiel ben, doe ik dat liever niet. Maar ik waardeer het echt dat ze mij daarvoor benaderen, hoor!”, besluit Ingrid.