Sport & Vrije tijd

Stefan Boermans: “Ik heb er veel voor moeten opofferen”

Stefan Boermans uit Borne zet beachvolleybal op de kaart

BORNE – Beachvolleyballer Stefan Boermans heeft met zijn goede prestaties het beachvolleybal op de kaart gezet in Nederland. In het afgelopen half jaar wonnen de Bornenaar en zijn compagnon Yorick de Groot van wereldkampioenen Krasilnikov en Stoyanovskiy, wonnen het viersterrentoernooi in Gstaad, pakten zilver op het Europees kampioenschap en afgelopen weekend werden ze Nederlands kampioen.

Boermans: “We zijn natuurlijk superblij met de behaalde resultaten, maar veel tijd om ervan te genieten hebben we nog niet. Maar we zijn natuurlijk heel erg blij en trots met de behaalde resultaten van de afgelopen tijd”, steekt Boermans van wal.

Afgelopen week was Boermans een paar dagen in Borne om het succes op het EK met zijn vrienden en familie te vieren. “Ik woon dan wel in Den Haag, maar mijn roots liggen in Borne en Hengelo. Als ik een interview heb, laat ik ook altijd wel weten waar ik vandaan kom. Daar mag je best trots op zijn. En als ik tijd heb, keer ik ook altijd terug naar Borne. Zo heb ik afgelopen week ook een feestje gevierd met vrienden, familie en oud-teamgenoten. Ja, het was heel erg leuk.”

‘Geweldig team’
Volgens de 26-jarige Bornenaar is het succes vooral te danken aan de harde trainingsarbeid. “We werken met een geweldig team met onder andere Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Twee ervaren beachvolleyballers van een ontzettend hoog niveau. Door met hen te trainen kunnen wij ook op een veel hoger niveau presteren. Dat is denk ik de verklaring voor de successen van de afgelopen tijd.”

Prille carrière
Boermans begon pas zeven jaar geleden met volleybal, maar merkte al snel dat hij veel kon bereiken. In de herfstvakantie van 2014 had Boermans zijn eerste training bij Webton Hengelo in de zaal en slechts zeven jaar later heeft hij zilver te pakken op het Europees kampioenschap. “Het is heel erg snel gegaan. Mensen die al jarenlang in de sport zitten zeiden dat er een mooie toekomst in het verschiet lag en dat ik ver zou komen, als ik er maar voor wilde trainen. Nu, zeven jaar later, speel ik op internationaal topniveau en ben ik volledig gericht op beachvolleybal."


“Ik vond het heel vet om in de zaal op eredivisieniveau te spelen, maar ik wilde meer. In de zaal merkte ik dat ik me moest richten op één positie, terwijl ik meer uitdaging wilde. Dat is wel één van de belangrijkste redenen geweest om te kiezen voor beachvolleybal in plaats van volleybal in de zaal. Ik heb er veel voor moeten opofferen, vaak mijn vrienden een ‘nee’ moeten verkopen maar nu kan ik wel zeggen: ik ben tweede geworden op het EK. Het was het waard!” Afgelopen weekend werden Yorick de Groot en Stefan Boermans ook nog eens Nederlands kampioen in Scheveningen.

Sport is groeiende
Boermans merkt dat zijn goede prestaties niet onopgemerkt zijn gebleven in Nederland. Steeds vaker krijgt hij een telefoontje van de media en er komen steeds meer locaties voor beachvolleybal. “Je merkt echt dat de sport aan het groeien is. En ik vind ook dat we als beachvolleyballers open moeten staan om de pers te woord te staan. We moeten er alles aan doen om het beachvolleybal op de kaart te zetten. En uiteraard dragen goede prestaties daar wel aan bij”, besluit Boermans.