Sport & Vrije tijd

Sim Maerevoet uit België winnaar Open Nederlands Kampioenschap tot 20 jaar.

Borne | Een week lang werd er in het open Nederland Kampioenschap schaak (ONJK) gestreden om de titel. Sim Maerevoet uit België werd uiteindelijk kampioen in de A groep. Dat was overtuigender dan vorig jaar toen hij evenveel punten had als zijn tegenstander maar toen net iets meer weerstand ondervond. Nu stond hij een punt los van de nummer twee. Het was de laatste keer in deze leeftijdscategorie, want volgend jaar wordt deze groep afgeschaft. Dan is de maximale leeftijd 18 jaar, zo maakte de KNSB bekend. De stichting Caïssa heeft daarom besloten een vervangend toernooi te gaan opzetten. Toernooidirecteur Regobert Eijkelkamp: ”w.e zijn verrast door de beslissing van de KNSB, maar we gaan over het format van een vervangend toernooi nadenken. Wel is zeker dat het tegelijk met het ONJK zal worden gespeeld, we willen die groep niet kwijt. Er zijn ook al vragen door de jeugd hierover gesteld”. De feestvreugde bij de winnaars was er trouwens niet minder om.

 

Erik Mijnheer bestuurslid van de KNSB en wethouder Michel Kotteman reikten de 40 bekers uit. De wethouder deed een oproep aan de 275 deelnemers om volgend jaar weer van de (schaak) partij te zijn. Yannic Husers van het ONJK riep vervolgens de prijswinnaars naar voren die hun prijs en de felicitaties ontvingen van Kotteman en Mijnheer.

 

Bornse deelnemers

Eerder meldden we, dat er zes Bornse deelnemers waren. Bram en Storm Fallaux hadden een fantastische week. De jongste, Bram (8), haalde 3,5 punten en eindigde als 29ste. Zijn broer Storm deed het beter, hij werd vierde met 8,4 punten en speelt volgend jaar in een hogere groep mee. “Mijn zesde partij was echt gaaf, ik speelde tegen Arnold Rhys, en die was een stuk sterker, hij heeft een rating van 1379, dat zijn zeker 300 punten meer dan ik. Ik kon een schaak geven op de achterste lijn en won een volle toren. Ik had nog veel pionnen en een toren en hij alleen de koning toen heb ik hem mat gezet”, aldus Storm. Hij doet volgend jaar weer mee. De andere Bornse deelnemers waren Nynke en Wouter Weessie en Harm en Ynse Winter. Zij vielen niet in de prijzen.

 

Niet alleen schaken

Het traditionele voetbaltoernooi werd donderdagmiddag gehouden. Er werd gespeeld op de velden van de Bornse Voetbal Vereniging. Een sportief toernooi dat gespeeld werd zonder scheidsrechters. Jong en oud nam deel in gescheiden groepen om de krachtsverschillen niet te groot te laten zijn. In korte partijtjes streden ze om de eer en de prijzen. Uiteindelijk won in de groep voor de oudere jeugd het team van LSV Chesspirant, in de jongere groep kwam FC Chessboys als winnaar uit de bus. Verder werd er druk gebruik gemaakt van het inpandige zwembad en was het bij Kids city gezellig druk.

 

Vlekkeloos toernooi

Volgend jaar zal het toernooi voor de 10de keer weer in ’t Wooldrik worden gehouden want die is dan nog beschikbaar. De geplande verbouwing heeft dan nog geen invloed op alle speelzalen, zo maakte de gemeente Borne bekend. Het toernooi kende verder geen incidenten, het verliep vlekkeloos zo gaf wedstrijdleider Art Strik aan.

 

Uitslagen:

A; 1 Sim Maerevoet, kampioen meisjes Alicia Alukova

B: 1. Arthur Maters, kampioen meisjes Kiri Arnold

C: 1. Tyani de Rycke, ook meisjeskampioen

D: 1. Max Pick, kampioen meisjes Elysia Feng

E: 1.Gachatur Kazarjan, kampioen meisjes Cecilia Pereira Garza

FGH; 1. Joanathan Vijver, kampioen meisjes Eli Alia Jorritsma WA