Sport & Vrije tijd

Elzinga vertrekt naar Italië voor het EK: “Doe alles voor een podiumplek”

Rick Elzinga kan niet lang stilstaan bij overwinningen op het ONK

ZENDEREN – Rick Elzinga heeft afgelopen weekend twee overwinningen geboekt bij de wedstrijd van het KNMV Open Nederlands Kampioenschap 250cc, maar lang kan de 19-jarige crosser uit Zenderen er niet van genieten. Komend weekend vertrekt hij voor de laatste wedstrijden van het EK naar Italië.

In eerste instantie zou Elzinga niet meedoen aan het ONK, maar door het coronavirus konden veel wedstrijden niet doorgaan waardoor hij tijd over had. “Ik zie de wedstrijden op het ONK meer als een training. Normaliter gaan wedstrijden op het EK voor, omdat dat een veel hoger niveau is”, legt Elzinga uit. Van de zeven wedstrijden op het ONK deed Elzinga er slechts vier mee. Toch eindigde de crosser uit Zenderen als vierde op het eindklassement.

Europees kampioenschap in Italië
Voor het EK wil Elzinga een stuk meer uit zijn mars halen. “Daar gaat het mij écht om. Als je daar als eerste, tweede of derde eindigt, ben je wel één van de besten van Europa”, aldus Elzinga, die tot nog toe alle zes de EK-wedstrijden meedeed. Daarmee bezet hij de derde plek op de tussenstand. In de komende weken rijdt Elzinga de laatste vier wedstrijden van het EK in Italië. “Ik ga er alles aan doen om een plek op het podium te krijgen!”

Hoewel Elzinga er alles aan doet om professioneel crosser te worden, volgt hij toch de studie ‘Junior Business Controle’ op het ROC in Almelo. “Daarmee ben ik een van de weinige motorcrosser die nog een studie volgt, denk ik. Ik vind het gewoon heel belangrijk om een plan b te hebben”, zegt Elzinga, die daar wel een verklaring voor heeft. In totaal kreeg hij al te maken met zo’n twintig blessures. “Tijdens de zoveelste revalidatie zeggen mijn ouders ook weleens: ‘Stop er toch mee, Rick’, maar dat wil ik niet. Ik ga gewoon door”, besluit Elzinga, die hoopt dat hij binnen enkele jaren de overstap naar het Wereldkampioenschap kan maken.

Kleuter
Elzinga werd met name door zijn vader René gestimuleerd om ook te beginnen met motorrijden. Al op vierjarige leeftijd sprong Elzinga op een oude crosser om te crossen in een weiland in de buurt van Zenderen. Dat Rick nu in de top van Europa meedraait, geeft moeder Anuska en vader René een trots gevoel. “Het blijft bijzonder, maar ook heel mooi!”, besluiten de ouders van Rick.