Sport & Vrije tijd

Mirjam Pol wint Dakar Rally 2022 bij de vrouwen

BORNE – De Bornse Mirjam Pol heeft de Dakar Rally 2022 gewonnen bij de vrouwen. In het algehele klassement eindigde ze op plek 49. De motorrijdster is heel erg trots op deze editie. “Dit was de beste Dakar die ik heb gereden, het was een heel mooie editie”, laat Pol bij terugkomst in Borne weten.

Voor Pol is het niet de eerste keer dat ze het vrouwenklassement heeft gewonnen, ook in 2009 eindigde ze op de eerste plek. Volgens de Bornse was dit echter een betere editie. “We hebben gereden in allerlei omstandigheden en het was een mooie strijd met de andere vrouwelijke deelnemers”, zegt Pol, die ruim boven haar Spaanse concurrent Sandra Gomez bleef, met een voorsprong van drie uur en meer dan elf minuten. “Maar die voorsprong zegt mij helemaal niets. Er zijn honderd manieren waardoor ik het binnen enkele seconden had kunnen weggeven. Ik ben pas zeker van de winst, als ik mijn medaille in mijn handen heb.”

Het was voor Pol de negende Dakar Rally, maar toch blijft het ieder jaar weer een uitdaging. “De Dakar Rally is niet te vergelijken met andere sporten. Elk jaar hebben we een ander deelnemersveld en hebben we te maken met externe factoren die invloed hebben op het resultaat. Die complexiteit maakt de Dakar altijd een uitdaging. Ik geniet er écht van. En dat ik opnieuw het vrouwenklassement heb gewonnen, maakt mij heel erg trots!” 

Verbindingsroutes
Waar op televisie alleen de ‘echte’ wedstrijd te zien is komt er veel meer bij kijken, laat Pol weten. De coureurs van de Dakar Rally moeten echter ook via verbindingsroutes naar het wedstrijdterrein rijden. “Op die verbindingsroutes rijden we gewoon samen met de bevolking uit dat land. Dat is echter niet te vergelijken met het verkeer en de omstandigheden op de weg in Nederland. Er is geen wegbelijning en op straat is geen verlichting. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het gedrag in het verkeer”, zegt Pol, die een bijzonder voorbeeld heeft. Een van de topmannen van de Dakar Rally werd zelfs zes kilometer buiten het bivak, het rustmoment voor de coureurs, van de rijbaan gereden.

Blessure
Pol kreeg wel te maken met een grote tegenslag. Ze maakte twee fouten, waardoor ze van de motor vloog. De Bornse viel op haar schouder, waar ze een blessure aan over heeft gehouden. “We stuiteren wel vaker van de motor, dus ik raak niet meer zo snel in paniek. Het gaat redelijk goed, maar ik merk goed dat ik erop gevallen ben. Het is nu even afwachten hoe het herstelt, maar het gaat wel weer over. Ik ben in ieder geval heel erg blij en trots met het eindresultaat”, besluit Pol.