Sport & Vrije tijd

Mirjam ondanks coronabreak in actie: “Maar moet niet te lang duren”

Mirjam Pol heeft geen spijt na afzegging voor Dakar 2021

Fotograaf: Unlimited Media Team

BORNE – Mirjam Pol kondigde onlangs aan dat ze niet deelneemt aan de Dakar Rally in januari 2021. De Bornse motorrijdster vindt het een moeilijke beslissing, maar zag het ruim van tevoren aankomen.

“Natuurlijk is het heel erg jammer, ik had er graag gestaan. De Dakar is toch dé rally waar ik elk jaar naartoe werk. Maar goed, nu gebruik ik deze periode om weer een meerjarenplan uit te werken. Normaal gesproken werk je altijd met een jarenplan van drie jaar en die zat er na afgelopen jaar op”, zegt Mirjam.

Dat het contract met de sponsoren was afgelopen, was de grote reden voor het afzeggen van de Dakar in 2021. “Het was een financiële kwestie. Om aan de start van de rally te kunnen staan, heb je natuurlijk veel sponsoren nodig en die zijn in coronatijd lastig te vinden”, vervolgt Mirjam, die inmiddels alweer druk bezig is om sponsoren te vinden voor de Dakar van de komende jaren.

Geen spijt
Hoewel Mirjam het jammer blijft vinden, denkt ze dat het een goede keuze is. Ze merkt ook bij andere teams dat het niet zonder een slag of stoot gaat. “Tot dusver heb ik weinig spijt. Ook andere teams hebben heel veel moeite om aan de start te komen met sponsoren. Sommigen gaan het helemaal niet redden, denk ik. Zij lopen het risico dat ze maanden bezig zijn geweest voor de start, maar dat ze er uiteindelijk niet kunnen staan.”

Navigator
Mirjam reed midden september nog zelf de Breslau Rally en werd knap vijfde. Vlak na de rally ontving Mirjam een belletje van buggyrijder Kees Koolen: 'Mirjam, ik zoek nog een navigator voor enkele wedstrijden en ik zat aan jou te denken, lijkt dat je wat?' “Nu ben ik al wel vaker gevraagd te navigeren in trucks of auto’s maar telkens kwam het agenda-technisch niet uit of leek mij de rijder/navigator combinatie niet de juiste.” 

De juiste keuze maken
De keuze om als navigator aan de slag te gaan, ging niet over één nacht. Na zo’n vraag wordt de geschiedenis van de desbetreffende rijder nagetrokken, waarna er een keuze wordt gemaakt. “Als ik de geschiedenis natrek en ik zie dat hij acht keer is crasht, dan lijkt me dat geen goede keuze. Je hebt overal je uitdaging, maar dat zegt niet dat het een goede keuze is”, gaat Mirjam verder. “Kees is niet iemand die crasht, hij is echt betrouwbaar en heel fanatiek.”

De combi Koolen/Pol bleek prima te werken en samen hebben zij ondertussen ook een wedstrijd in Spanje gereden. In hun eerste wedstrijd wisten zij het podium te behalen, in Spanje een top vijf-klassering ook al finishten zij daar uiteindelijk niet met vier maar met drie wielen.

Mirjam blijft rallyrijder
“Het was een heel mooie kans om van dichtbij mee te maken, daar leer ik heel erg veel van. Maar ik weet ook heel goed dat mijn tijd als navigator nog wel komt. Ik ben absoluut bezig met de motorsport, daar liggen gewoon mijn roots en mijn passie”, zegt Mirjam. “Maar natuurlijk is het navigeren ook leuk. Het blijft rally rijden en zeker in Spanje heb ik echt veel goede navigatiepunten gehad, waar anderen de mist ingingen. Wij deden het allebei heel goed. Het was uiteindelijk een heel goed resultaat, heel netjes. Dat hadden we aan ons gezamenlijk te danken.”

Corona
Volgens Mirjam heeft het coronavirus weinig invloed gehad, doordat ze veel konden mountainbiken. “Wij hebben zo’n elektrische mountainbike en dan moet je echt wel goed kunnen sturen. Zo’n elektrische fiets gaat echt wel hard”, zegt Mirjam, die niet wil spreken van een verloren seizoen. “Wij hadden het geluk dat de crossbanen snel weer opengingen. Je miste de buitenlandse trainingen en wedstrijden, maar dat had je met wel of geen corona ook gehad. Hoe slechter het weer, hoe minder we kunnen doen. Normaal zou alles ook afgelast worden.”

“Het is een vreemde periode, maar we moeten door. Het is mooi, nu er geen wedstrijden op de motor zijn, dat ik mee kan doen met de autorally’s. Daardoor blijf je toch scherp en heb je een doel om voor te trainen. Maar het moet niet te lang duren”, besluit Mirjam.