Sport & Vrije tijd

Een kwart eeuw Breslau Rally

Mirjam Pol eerste vrouwelijke winnaar in Breslau

Borne | Ze ging niet voor het klassement, ze kwam naar Polen om in de Breslau Rally testkilometers te maken met haar Dakar rallymotor. Hoe succesvol zijn haar testkilometers gebleken; ze heeft al haar concurrenten achter zich gelaten. Mirjam Pol, rijdend onder de vlag van DaklaPack Rallysport, won vrijdag de Breslau Rally 2019 in het enduro-klassement.

 

Kilometers maken

Mirjam wil graag kilometers maken met haar Dakar rallymotor en zoveel mogelijk testen met haar motor, dat was dan ook het doel om deel te nemen aan deze rally. “Het klinkt wellicht een beetje onlogisch om met mijn Dakar motor aan de start van deze rally te staan. De meeste deelnemers rijden op een veel lichtere en wendbare enduromotor waardoor zij in het voordeel zijn. Maar ik reed deze Breslau Rally als voorbereiding op mijn deelname aan Dakar 2020, dus voor mij was dit een logische keuze. De meeste deelnemers keken wel een beetje vreemd op toen ze mij aan zagen komen met mijn ‘zware en lompe’ rallymotor. Zeker omdat ik ook nog eens de enige dame in het klassement ben” geeft Mirjam aan.

 

Nacht-etappe

Donderdagmiddag werd er een special verreden en donderdagavond staat er een nacht-etappe op het programma. Mirjam had zich ondertussen al een vijfde plek in het motorklassement veroverd. “Best wel stoer van mijzelf. In de Dakar doe ik er altijd alles aan om niet in het donker te hoeven rijden dus een nacht-etappe is voor mij een geheel nieuwe belevenis! Ik heb erg veel zin in om die uitdaging ook eens aan te gaan”, vertelt Mirjam.

De dag-etappe op donderdag liep voor Mirjam bijzonder goed. Zij finishte als eerste motorrijder, bijna 10 minuten sneller dan de tweede motor! In het bivak van Drawsko Pomorskie wordt haar motor helemaal nagekeken door haar monteur Henkjan Somsen, zodat Mirjam Pol ‘s avonds weer aan de start kan verschijnen voor de nacht-etappe. “It was all about navigation! Het ging echt nergens over, de eerste 40 km was heel gevaarlijk en vol in het stof. Maar ik had al wel snel in de gaten dat er een flink aantal de weg kwijt waren. Ik had het zelf ook moeilijk maar ik ben wel erg blij met dit succes!”, volgens Mirjam.

 

Dubbele winst

Ook in de nachtetappe liet Mirjam zien waar haar kwaliteiten liggen; navigeren, met haar koppie rijden en volhouden. In de nacht-etappe op donderdag baalde zij enorm omdat ze al voor een groter gat tussen haarzelf en haar concurrenten had kunnen zorgen. “Tot kilometer 51 ging het perfect maar daarna reed ik verkeerd en kon ik de juiste route moeilijk vinden”, Uiteindelijk bleken haar concurrenten behoorlijke straftijden opgelopen te hebben waardoor zij zowel de dag- als ook de nacht-etappe op haar naam kon zetten.

 

Constant gereden en respect van collega’s

Met een tijdsverschil van 02.59 minuten op de nummer 1 in het algemeen klassement stond zij vrijdag aan de laatste etappe. Een zware en lange etappe waarin zij veel kopwerk verrichtte maar op het juiste moment weg wist te rijden van haar grootste concurrent, de Duitser Christof. Uiteindelijk was Mirjam 20 secondes sneller dan Christof en schreef zij de Breslau rally 2019 op haar naam. Als eerste vrouw op de motor.

Mirjam: “Ik heb mooi constant gereden, veel geleerd, mijn rallymotor goed kunnen testen en ben dan ook erg blij met deze overwinning. De andere deelnemers, allemaal mannen, waren wel onder de indruk van mijn rijden.”

 

Voorbereiding op Dakar 2020

 

Een mooie voorbereiding voor de Dakar Rally 2020. “Juist door wel met mijn rallymotor hier te rijden heb ik het mij moeilijker gemaakt. Op een enduro-motor was het zeker makkelijker geweest. Het heeft zo moeten zijn, want uiteindelijk heb ik deze overwinning ook te danken aan het feit dat mijn motor een grotere brandstoftank heeft, waardoor ik geen tankstop nodig had.”