Sport & Vrije tijd

Libertà: een installatie van kunstenaar Ria Geerdink

Fotograaf: Onno Dirks

BORNE - In het Koetshuis heeft Ria Geerdink een installatie gemaakt van zwart zand en glasdruppels. Oorspronkelijk was het een ontwerp voor de Biënnale van Venetië in 2019, maar van wege plaatsgebrek kon het niet worden uitgevoerd. Nu is de kunstenaar blij dat de installatie in het Koetshuis zo perfect tot haar recht komt.

Libertà duidt op Ponte della Libertà, de brug die het oude stadsdeel met het nieuwe Venetië verbindt, maar het verwijst ook naar de wereld waarin de vrijheid wordt beperkt tot te veel regels en opgelegde beperkingen en schreeuwt om ‘LIBERTÀ’. Het werk strak neergelegd en exact afgestemd op de ruimte daagt uit om opnieuw na te denken over wat werken in vrijheid kan en mag zijn.

Het is hiermee een beeld dat verschillende betekenislagen heeft;

-       een soort tapijt dat de toeschouwer optilt.

-       tralies van een raam dat de doorgang verhindert.

-       een verwijzing naar een oud glazen Venetiaans venster

-       een strak fragiel geordend geheel dat zo op een hoop kan worden geveegd

-       een concept voor een KUNST ervaring

-       een proces waarvoor de kunstenaar uren glassteentjes heeft gesmolten

-       de schoonheid en de poëzie van het rijgen met gedachten-kralen.

Deze installatie neemt geen ruimte in, maar markeert de ruimte, waardoor het ruimte terug geeft. De vrijheid is aan de kijker, LIBERTÀ. 

‘KUNST in het Koetshuis’ is een Borns kunstenaarsinitiatief van de Stichting BArt (Borne Art) Jaap Besteman, Carel Harberink, Yvonne Denekamp, Elsa Snijders, Mirna Limon. Zij organiseren exposities en met gevarieerd werk van professionele beeldend kunstenaars uit de regio in het Koetshuis bij het Kulturhus in Borne. 

Kunst in het Koetshuis wordt mogelijk met subsidies van cogas-cultuurfonds en cultuurfonds- Overijssel. Adres: Marktstraat 23, Borne. Facebook: Koetshuis Borne


Reacties

Het ontwerp was gemaakt voor de expositie Liberta, een onderdeel van het sateliet-programma TIJDENS de Biennale van Venetie 2019. Dit project gaf een platform aan een groep internationale kunstenaars, bedoeld om een bescheiden tegengeluid te geven op de Biennale. Vr.gr. Ria Geerdink.