Sport & Vrije tijd

Jong geleerd is oud gedaan bij de Muziekschool in Borne

BORNE - Jong geleerd is oud gedaan. Dat credo geldt voor veel zaken in het leven. Ook in de muziek. Christine Heijda realiseerde zich dat bijna zeventien jaar geleden ook en zette toen een cursus ‘Muziek op Schoot’ op. Een cursus die nog steeds tegemoetkomt aan de wens van ouders die hun kroost al zo jong mogelijk de waarde van muziek willen bijbrengen. Dat kan al vanaf anderhalf jaar in de Muziekschool in het Kulturhus. 

Drie à vier keer per jaar verzorgt docente Christine onder de naam Muziekmuizen een cursus van 10 lessen voor de kleintjes die wel vergezeld moeten worden door een ouder of grootouder. “Ik probeer die lessen op de seizoenen af te stemmen. In de herfst heb ik bijvoorbeeld liedjes over de herfst en zorg dat ik dan blaadjes heb die de kinderen dan kunnen rondgooien. In de winter probeer ik iets met sneeuw te doen. Dan moet er natuurlijk wel sneeuw zijn. Ik geef de begeleiders ook liedjes mee waarmee ze thuis met de kinderen aan de slag kunnen.” 

Een les duurt gemiddeld drie kwartier en daarin wordt een aantal oefeningen herhaald. De kleintjes leren meteen met eenvoudige instrumenten omgaan zoals trommeltjes en rammeleitjes. Zelf hanteert Christine de gitaar en stimuleert de kinderen – en de ouder of grootouder - om haar liedjes mee te zingen. “Ik doe dit nu bijna zeventien jaar en het is nog steeds leuk om met die kleintjes te werken. Sommige komen ook voor een tweede sessie terug. Echt met instrumenten omgaan komt pas later aan de orde. Vanaf hun vierde kunnen zij op de reguliere Muziekschool terecht. Via Muziek op Schoot is er dan al een basis gelegd.”

Over enkele weken is de lopende cursus afgelopen, maar op 1 april begint de Lentecursus al. Belangstellenden kunnen informatie inwinnen bij de Muziekschool.