Sport & Vrije tijd

Ere-instructeur Hennie Hesselink in het zonnetje gezet

BORNE – Hennie Hesselink (81) vierde afgelopen maand zijn veertigjarig jubileum als lid van de Bornse Harmonie. Nadat Hesselink de muziekvereniging naar de Eredivisie loodste werd hij benoemd tot ere-instructeur door het bestuur van de Bornse Harmonie. Hesselink weet nog goed hoe het begon voor hem.

“Het begon al toen ik heel erg klein was. Ik moest vroeger, ik denk zo vlak na de tweede wereldoorlog, weleens naar de supermarkt om een boodschap te doen en zag dan diverse drumbands door Borne lopen. Ik was toen twaalf á dertien jaar en wist meteen: ‘dat wil bij horen!’”, blikt Hesselink terug. Voor de 81-jarige Bornenaar begon het allemaal in Hertme. Hij merkte snel dat hij er gevoel voor had. “Ik had het vrij snel onder de knie en werd binnen vier jaar gekozen als opvolger van de vertrekkende instructeur. Het ging allemaal voor de wind.”

Onder leiding van Hesselink promoveerde de Bornse Harmonie binnen twee jaar van de ‘derde divisie’ naar de Eredivisie. “In het begin was het écht heel bijzonder om in de Eredivisie te spelen, maar na een aantal jaren begint het te wennen”, legt Hesselink uit. Als hij terugkijkt op de groep van de jaren ’80 krijgt hij nog altijd een lach op zijn gezicht. “Het was écht een geweldige groep. Veel andere verenigingen waren er jaloers op. Ja, het maakt me trots!”

Pijnlijk
Dat muziekverenigingen tegenwoordig steeds minder leden weten te strikken, vindt Hesselink jammer. “Het doet pijn aan mijn muziekhart. Ik vind het heel zorgelijk en jammer dat het zo moeilijk is om leden te vinden. Het is zo’n mooie hobby, maar helaas kruipen kinderen steeds vaker achter de computer”, vervolgt Hesselink.

Dankbaar
De Bornenaar was maar liefst 25 jaar dirigent bij St. Gregorius, negen jaar bij de Bornse Harmonie en ook vele jaren bij de muziekvereniging in Deurningen. “Ik had er heel veel ‘schik’ aan. Ik was elke avond, ook in het weekend, weg. Als ik daarop terugkijk, moet ik mijn vrouw Mariët en mijn kinderen heel erg dankbaar zijn. Het was een heel mooie tijd, maar op een gegeven moment moet je realistisch zijn en merk je dat de brug tussen jong en oud te groot wordt”, doelt Hesselink op het stoppen in 1985 bij de Bornse Harmonie en in 1989 in Hertme. 

Ondanks dat Hesselink stopte als instructeur bij de Bornse Harmonie is hij altijd lid gebleven. “Dat gaat ook absoluut niet meer weg. Ik ben altijd lid gebleven en zal dat de rest van mijn leven blijven”, aldus Hesselink, die daardoor al veertig jaar lid is. Afgelopen maand werd hij in het zonnetje gezet met een mooie speld. “Ik had het totaal niet zien aankomen, het was compleet onverwachts. Van voorzitter Paul Homan kreeg ik een heel mooi speldje, een mooie blijk van waardering!”, besluit Hesselink.