Sport & Vrije tijd

Bornse Sylke bondscoach rugbyteam Turkije

Leiden | Rugbycoach Sylke Haverkorn van DIOK uit Leiden wordt bondscoach van het Turkse Dames 7s team dat deze zomer deel neemt aan het Europese kampioenschap in Budapest. Haverkorn blijft daarnaast, als enige vrouwelijke coach in de heren ereklasse, actief als voorwaartsen coach van de Leidse rugbyers. Haar team kan kampioen van Nederland worden, ze staan nu al drie punten voor op de nummer 2.

Toen Sylke nog in Borne woonde tenniste en voetbalde ze. Op 17-jarige leeftijd ontdekte ze rugby. “Dat was heel toevallig”, vertelt Sylke Haverkorn. “Ik kwam op het universiteitsterrein in Enschede een stand met informatie over rugby tegen en daar kon je onder andere schieten en gooien met een rugbybal. Ik bleek het hardste schot te hebben. Ik dacht: waarom zou ik die sport eens niet proberen. Maar ik had toen werkelijk geen idee wat het precies inhield en dacht eigenlijk dat het American Football was.” Binnen een maand zat ze in het nationale team en trainde keihard voor de Olympische Spelen. Die Olympische droom liep uit op een deceptie, maar de liefde voor de rugbysport was inmiddels flink verankerd.

 

Mooie loopbaan

Inmiddels is Haverkorn 31 jaar en heeft er al een mooie loopbaan als rugbyster opzitten. Ze werd vijf keer Nederlands kampioen met RUS en speelde ruim negen jaar in het Nederlandse team, totdat de knieën niet meer wilden. “Dat was een paar jaar geleden. Ik had al verschillende keren last van de meniscus gehad, vooral de linkerknie was slecht en toen kwam daar ook nog de rechter bij. Een sportarts maakte mij duidelijk dat het welletjes was geweest en zijn advies om te stoppen heb ik opgevolgd.” Maar helemaal afstand nemen van de sport lukte haar geenszins. “Een paar weken later stond ik bij mijn club, met krukken, op het veld om met het coachen te helpen. De laatste tien jaar had mijn leven om rugby gedraaid, ik vroeg me af wat ik verder moest. Nou, dat werd dus coachen.”

 

Hoogst opgeleide rugbycoach

Sylke Haverkorn is een begrip in de nationale rugbywereld en wellicht nog een grotere bekendheid in het nationale damesrugby. Via een spelers carrière als 7s en 15s speler in de nationale selecties slaagde zij erin haar actieve spelende leven succesvol in een trainers loopbaan om te bouwen. Niet alleen hoort ze bij de hoogst opgeleide rugbycoaches van Nederland, in 2018 slaagde zij voor haar Level 3 World Rugby opleiding, ook is zij de enige vrouw in Nederland die actief is binnen de heren ereklasse. Als voorwaartsen coach van de huidige nummer een op de nationale ranglijst, het Leidse RC DIOK, heeft ze een buitengewoon succesvol seizoen. DIOK staat nu in de kampioensfinale. Naast de heren van DIOK heeft Sylke ook nog de verantwoordelijkheid over de damesteams van RUS, waarmee ze inmiddels met het eerste team de terugkeer in de ereklasse dames heeft veilig gesteld.

 

Gasttrainer in Turkije

Al die activiteiten bleven niet onopgemerkt. Ze werd uitgenodigd door Rugby Europe, de overkoepelende organisatie van de Europese rugbybonden, om in het Turkse Ankara zowel de spelers als de Turkse coaches nieuwe kennis en vaardigheden bij te brengen. Wat ze niet had verwacht, maar wat wel gebeurde, was dat ze bovendien een aanbieding kreeg om als bondscoach voor het Turkse nationale damesteam aan de slag te gaan.

 

Dan ben je dus opeens bondscoach

“Het verzoek overviel me nogal, maar ik voelde me natuurlijk wel vereerd. Ik heb meteen aangegeven dat verhuizen naar Turkije voor mij op dit moment geen optie is. Daar was begrip voor en ze waren ook erg inschikkelijk. Uiteindelijk zijn we overeengekomen dat ik bondscoach wordt voor het dames 7s team dat deze zomer deel gaat nemen aan het Europese kampioenschap 7s in Budapest. Dan ben je dus opeens bondscoach”. Ze vindt het geweldig en een eer om met Turkije naar het EK te gaan.

 

Uitdagingen in Nederland

Toch lonkt er ook een mooie positie aan de horizon in Nederland. Met het vertrek van de dames bondscoach van Nederland en het aanstaande vertrek van Gareth Gilbert, de huidige bondscoach van de heren, komen er wat posities vrij bij de Nederlandse teams. “Mocht daar een geschikte plek bij zijn voor mij, dan zal ik dat heel serieus overwegen. Thuis moet ik dan ook wel het een en ander bespreken, want ik realiseer me dat mijn partner Josje zich behoorlijk heeft weggecijferd en aangepast in de afgelopen twee jaar. Ook staat de hoogste coach opleiding, Level 4 van World Rugby, nog op mijn lijstje. Daar kan je je alleen niet voor aanmelden, daarvoor moet je door World Rugby gevraagd worden. Mocht dat voorbij komen dan liggen de knikkers weer helemaal anders. Mijn rugby toekomst ligt wat dat betreft nog helemaal open!” (WA)