Sport & Vrije tijd

Groepslid Boy de Haan geniet van sfeeractie: “Voelt echt als waardering”

Borne Fanatics: van erkende supportersvereniging naar hechte vriendengroep

BORNE – Waar Borne Fanatics jarenlang een erkende supportersvereniging was, zijn zij sinds een aantal jaren vooral een hechte vriendengroep die wekelijks naar de wedstrijden van FC Twente gaan. Ondanks dat ze geen ‘echte’ supportersvereniging zijn, gingen ze voor coronatijd regelmatig naar de Grolsch Veste.

Fotograaf: Frank Brummelhuis

De supportersvereniging is jaren geleden opgericht, omdat ze merkten dat de trein vanaf Borne naar de Grolsch Veste altijd bomvol zat. “Vroeger organiseerden we vaak nog ‘klassieke’ activiteiten voor een supportersvereniging, zoals een avond darten maar na verloop van tijd merkten we dat er steeds minder animo voor was. Uiteindelijk zijn Borne Fanatics en Supportersvereniging Borne uit elkaar gegaan en heeft Borne Fanatics de naam en het logo behouden en is het volledige ledenbestand naar Supportersvereniging Borne gegaan”, zegt groepslid en woordvoerder Boy de Haan.

Weinig animo
Nadat er steeds minder animo was, heeft de groep besloten om de stekker eruit te trekken. “Uiteindelijk gaven we een groot feest met verschillende supportersverenigingen, zoals de verenigingen uit Hengelo en Goor bij Café Platenkamp in Borne. Toen kwam zelfs Jan van Halst bij het feest. Dat was heel erg mooi.”

Hoewel de vereniging niet officieel erkend is door FC Twente, is de groep met supporters niet opgeheven. “De naam ‘Borne Fanatics’ willen we dan ook niet kwijt. Er hangt nog steeds een spandoek in de Grolsch Veste. Het spandoek is wel een beetje aan het verkleuren, daarom zijn we wel bezig om een eigen spandoek te schilderen, zo blijven we toch bezig als een echte supportersvereniging.”

Iconisch
Borne Fanatics werd na de ‘scheiding’ met Supportersvereniging Borne niet meer erkend als supportersvereniging door FC Twente, omdat de club slechts één vereniging per dorp erkend. De vriendengroep ging echter elke week naar de wedstrijden, zowel uit als thuis. “We stonden met twintig á dertig man in Vak-P, allemaal in dezelfde rij”, vervolgt Boy. Vaak werden er eerst een aantal biertjes genuttigd bij Café Platenkamp of Café De Klos, voordat de groep naar de wedstrijden ging. Boy geeft aan dat de uitwedstrijden ook heel fanatiek bezocht werden. “We hadden de zogenoemde ‘BOEMbus’ met een grote disco-installatie. Dan gingen we met hardcore en hardstyle het hele land door. We stonden als groep wel bekend om onze pikzwarte ‘BOEMbus’. Heel iconisch, maar heel erg mooi.” 

Boy heeft een aantal uitwedstrijden nog vers op zijn netvlies staan. “Er is geen club in de Eredivisie waar we niet geweest zijn. We zijn op een doordeweekse dag naar SC Heerenveen geweest, ooit een zondag naar Groningen in de sneeuw, om daar te horen dat het werd afgelast. Heel mooie herinneringen.”

Anders
Dit seizoen was anders dan de afgelopen seizoenen door het coronavirus. “De groep is er wel geweest. Ik zou eigenlijk naar Emmen-thuis gaan, maar die wedstrijd mocht niet meer bezocht worden door supporters door de coronamaatregelen”, vervolgt Boy, die weet dat de groep heel erg moest wennen aan de richtlijnen van het RIVM. “We hadden andere plekken dan normaal, maar het was heel erg wennen dat we ‘onze bekken moesten houden’, zoals Mark Rutte al zei.”

De vriendengroep zag wel aankomen dat het dit seizoen weer grotendeels achter gesloten deuren zou worden afgewerkt. “Onze groep had het absoluut verwacht. We spraken er veel over, want het blijft wel ons weekend hé. Het is onze passie en beleving. We komen natuurlijk voor de gezelligheid en hebben er heel veel moeite mee om het te accepteren. Ik kan merken dat iedereen het verschrikkelijk mist.”

Online zuipbingo
In het begin van de coronapandemie organiseerden ze nog enkele online-activiteiten, wat zeer gewaardeerd werd door de groep. “We organiseerden een online ‘zuipbingo’. Mitra Borne, Marcel Peper, heeft het mogelijk gemaakt dat alle deelnemers een bierpakketje ontvingen. Ook de prijzen werden gesponsord door onze oude sponsoren, De Computerman Twente en Welcom Borne. Dat werd heel erg gewaardeerd. De behoefte was heel erg groot, dat merkten we wel.”

“De laatste maanden konden we de wedstrijden nog volgen in de kroeg of bij mensen thuis, maar Feyenoord-uit was de laatste wedstrijd waarbij dat echt nog kon. Toen zaten we gezellig bij iemand in de tuin, maar nu dat niet meer kan, zitten we allemaal thuis op de bank en slaat de groepsapp regelmatig overtilt. Daarin merk je wel dat de behoefte er heel erg is. Uiteraard gaat en staat alles met FC Twente.”

Sfeeractie
Tegen Feyenoord werden alle viaducten richting De Kuip bezet door supportersverenigingen van FC Twente. Doordat Borne Fanatics geen erkende vereniging is, kregen zij geen viaduct toegewezen, maar toch waren ze aanwezig. In samenwerking met de Ultras van Vak-P, Grachtbrigade en Hardcore Eibergen zorgden zij voor een geweldige sfeer op het viaduct bij Enter. “Het blijft één club en we kennen de mensen van de andere verenigingen heel goed. Een aantal leden van Vak-P vroegen of wij erbij wilden staan en toen zijn we er met een paar leden naartoe gegaan. Wij hadden flink wat vuurwerk mee en dat werd natuurlijk gewaardeerd door die jongens. We pronkten er niet echt mee, want we vonden het vooral mooi dat we erbij mochten staan. De andere jongens hadden veel fakkels en wij hadden goed veel siervuurwerk bij ons. Dat was wel een heel mooi moment om mee te maken.”

Samen met alle andere supportersverenigingen kan Borne Fanatics terugkijken op een geslaagde sfeeractie. “Het ging zo snel, we moesten wachten, wachten en nog eens wachten tot de bus kwam, maar dat was echt een geweldig moment. En als ik social media mag geloven, heeft de club, en de rest van Nederland, er ook echt van genoten. Dat voelt als waardering. De club heeft daarnaast ook een geweldige foto van een jongen van Vak P, Frank, gedeeld. Dat voelt gewoon echt als waardering”, besluit Boy.


Reacties

De sfeer actie was niet samen met Fct Eibergen maar met hardcore eibergen

Goed stuk maar laten we Hardcore Eibergen en FCT Eibergen niet met elkaar verwarren...