Sport & Vrije tijd

3e Vanentoernooi Judo Promotion Twente trekt ruim 100 deelnemers.

Borne | Het is al de 3e keer dat Judo Promotion Twente haar Vanentoernooi in Borne organiseert.

 

Onbevangen kennismaking

Het Vanentoernooi is bedoeld om op onbevangen manier te kunnen kennismaken en ervaring op te doen met het wedstrijdjudo. De opzet is duidelijk anders dan met andere toernooien: de judoka’s mogen niet worden gecoacht om de wedstrijdjes te laten zijn wat het moet zijn: een ervaringsmoment. Het winnen en verliezen is hieraan ondergeschikt.

 

Ervaringsmoment

Daarom is er ook voor alle judoka’s een prijs en zijn de scheidsrechter niet in formele kleding. Zij staan ook meer als begeleider dan als scheidsrechter op de mat. Er wordt veel uitleg gegeven en de beslissingen worden uitgelegd aan de jeugdige deelnemers.

 

Zo wordt ook vandaag weer veel geleerd, en niet alleen judo: winnen en verliezen, omgaan met je boosheid en verdriet, het is veel dat op je afkomt op zo’n dag.

 

Spannend

Zonder dat is het al spannend genoeg: allemaal papa’s, mama’s, opa’s, oma’s en broertjes en zusjes aan de kant. Die het wel echt spannend vinden, eigen vlees en bloed staat daar haar of zijn mannetje. En met de beste stuurlui aan wal is het moeilijk je aan de opdracht te houden: niet coachen, alleen met positieve feedback opvangen na haar of zijn wedstrijdjes. Tussendoorwachten de judokaatjes samenzittend op gymmatten. En dat is heel gezellig. En misschien wel net zo belangrijk als de wedstrijdjes zelf: geen spelcomputers, alleen jij en andere kids die zich samen moeten vermaken.

 

Warming-up

Vooraf aan de wedstrijdjes wordt per blok een warming-up gehouden, waarbij de kinderen elkaar al stoeiend beter leren kennen en de spanning al een gezonde uitweg vindt.

 

Vrijwilligers

Dankzij een grote groep vrijwilligers verloopt de dag heel vlot: van mattenleggen tot jureren en scheidsrechteren, van catering tot weging en vanenregistratie, alles wordt door vrijwilligers geregeld. Top gedaan weer allemaal en bedankt. Zonder vrijwilligers geen (jeugd)sport.

 

Kampioenen en meer

Kampioen werden: Emma en Joris Alblas, Tias Fikkert, Rick en Tim Japin, Mai-Lee Maholetti, Elisa en Giulia Melisie, Simon Vaandering en Thomas van Zwol.

 

Zilver ging naar Claudia Alberts, David de Boer, Silke Prins, Marijn Stoelhorst, Teun van Tongeren, Lieke Westerhof en Maaike Wolters.

 

Ilse van den Berg, Pijke Bergenhenegouwen, Sven Besseler, Roy Eenkhoorn, Thijn den Hartog, Naja Heerze, Jonne en Wessel Huis in ’t Veld, Skip Oude Egberink, Majorie Prins, Nora Simens, Guus van Tongeren, Nout Westra en Tymo Zandink behalen het brons.