Natuur & Milieu

Werkgroep ‘Duurzaamheid Oud Borne’ in de startblokken

BORNE - Zo gauw de coronabeperkingen het toelaten wil het bestuur van de Belangenvereniging Oud Borne in samenwerking met de gemeente de voor 2020 geplande duurzaamheidsmarkt alsnog houden. Die markt maakt onderdeel uit van de ‘Toekomstvisie Oud Borne 2019 – 2030’.  Het Duurzaamheidsbeleid voor Oud Borne geeft een richting voor de komende jaren aan. Daarbij gaat het met name om Gezonde en Actieve mensen, hoogte waterstanden en verontreiniging sociale samenhang, Duurzaamheid en de openbare ruimte.

Met betrekking tot Duurzaamheid is een belangrijke rol weggelegd voor Peter Stelt. Tot verleden jaar woonde hij zelf nog is dit karakteristieke deel van Borne, maar woont sinds kort in een uit de 19de eeuw stammende boerderij in Hertme. Peter kan daar met assistentie van vrouw Tessa zijn passie uitleven: het duurzaam maken van bestaande gebouwen. Dakisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, tripleglas, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, kunststof kozijnen en wat er allemaal meer valt te bedenken om een woning nagenoeg energiearm te maken. Daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan! “Dat klopt, maar doordat wij alles zelf doen kunnen wij de kosten met twee – derde terugdringen. Dan nog is het voor een doorsnee huishouden niet te doen”, geeft Peter toe.

“Wat dat allemaal met de Toekomstvisie van Oud Borne te maken heeft en mijn rol daarin? Veel. Ik zit nog steeds in het bestuur van de Belangenvereniging en maak deel uit van de werkgroep Duurzaamheid. De expertise die ik hier opdoe kan ik op verschillende vlakken ook voor het verbeteren van de Duurzaamheid van Oud Borne gebruiken. Dat project loopt nu drie jaar maar is door de corona – perikelen vertraagd. Nu er meer mogelijk wordt gaan wij verder. Oude woningen verduurzamen is vaak problematisch. Je kunt hier niet overal zo maar zonnepanelen op het dak leggen. Die moeten uit het zicht liggen.” 

“De vraag is alleen of daar wel voldoende zonlicht komt. Dan is het de bedoeling dat het regenwater wordt opgevangen. Water wordt steeds kostbaarder en dat moet je dan niet zomaar weg laten lopen. In zo’n speciale wijk moet je goed naar de infrastructuur kijken en het programma afstemmen op de vraag en de mogelijkheden. Wij willen hier hoog water vermijden, want dat is slecht voor de overwegend houten vloeren. De bestrating verdient aandacht, want schots en scheefliggende klinkers maken het er voor rolstoelgebruikers niet eenvoudiger op. De straatverlichting die onvoldoende was, is vervangen maar vertoont regelmatig kuren. De ervaringen die wij hier opdoen, willen wij graag delen met andere wijkraden.” 

Spelt heeft veel waardering voor de betrokkenheid van de gemeente. Die geeft onder meer een bon uit Poen voor Groen waarmee burgers bij de aanschaf van energiebesparende producten een korting van 50 euro kunnen krijgen. Ook verstrekt de gemeente relevante informatie over het aanbrengen van zonnepanelen en laat gratis een energie – adviseur tekst en uitleg geven en inventariseren wat nodig en mogelijk is in een woning. De gemeente beschikt zelfs over een Energieloket Borne en een de website EnergievanBorne.nl. “Oud Borne heeft een beschermd dorpsgezicht, maar dat wil niet zeggen dat er dan niets mogelijk is. Je kunt niet alle mogelijkheden toepassen, maar alle kleine beetjes helpen om onze leefcondities te verduurzamen.”


Reacties

LS,

Ik heb nu voor het eerst informatie gekregen over "de Week van Borne" per E-mail, hiervoor mijn hartelijke dank!

Gaarne zou ik het blad iedere keer per E-mail willen ontvangen, is dat mogelijk?

Met een hartelijke groet,

Ben Haarhuis

E: benjchaarhuis@gmail.com