Natuur & Milieu

Waar komt de naam ‘De Kloostergaarde vandaan?

Han krijgt te horen dat hij de beste naam heeft gekozen van toenmalig wethouder Nico Lansink Rotgerink

ZENDEREN – Regelmatig staan er artikelen in De Week van Borne over de Kloostergaarde, maar waar komt de naam ‘De Kloostergaarde’ vandaan? Na navraag bij verschillende bronnen kwamen we bij de bedenker van de naam: Han Neeskens.

In de zomer van 2008 kwam er in de plaatselijke krant een oproep om een nieuwe naam te bedenken voor de ‘Sortimentstuin Weleveld’ in Zenderen. In totaal kwamen er maar liefst 150 inzendingen binnen met de meest bijzondere namen. Han Neeskens en zijn echtgenote Ria kregen van de gemeente Borne te horen dat zij de beste naam hadden gekozen.

Trots
Honderden mensen kwamen op 7 september 2008 bijeen om een kijkje te nemen in wat ’s ochtends nog de Sortimentstuin Weleveld heette. Op die bewuste dag werd de nieuwe naam van de tuin bekend gemaakt. ’s Avonds werd de poort gesloten als ‘De Kloostergaarde’. Een van de aanwezigen was bedenker Han Neeskens, die heel erg trots is op het feit dat De Kloostergaarde nog altijd ‘zijn’ naam draagt. “Het maakt me écht heel trots, ik vind het heel bijzonder!”

De 77-jarige Bornenaar weet nog goed hoe ze op ‘De Kloostergaarde’ kwamen. “De tuin lag in de buurt van het Karmelietenklooster en er stond een serie aan bomen. Mijn echtgenote en ik riepen beiden in koor: ‘De Kloostergaarde’. Het was echt twee zielen, één gedachte”, lacht Neeskens 23 jaar na dato. 

Han kreeg destijds ook een mooie prijs uitgereikt voor het bedenken van de naam. De toenmalig wethouder Nico Lansink Rotgerink en projectleider van de Groene Poort Martin Verbeek overhandigden een cheque voor een verzorgd diner bij De Seminar in Zenderen. “Ik weet nog goed dat ik heel erg blij was. Dat het zoveel jaar na dato nog altijd dezelfde naam heeft, maakt het extra mooi!”, aldus Han.

Actief leven
Han werd 77 jaar geleden geboren tussen Haarlem en Heemstede, maar verhuisde eind jaren ’90 naar Twente. Han heeft veel verschillende bezigheden in de Bornse gemeenschap gehad. Zo staat hij bekend om ‘De Babbel van Han’ bij de plaatselijke radio, deed hij veel lezingen met zijn broer Wim bij voetbalclubs en was hij +/- 16 jaar Sinterklaas in Borne. “Het bedenken van de naam: ‘De Kloostergaarde’ is een mooie herinnering, die hopelijk heel lang blijft.”