Natuur & Milieu

Tekst: MyLines

Ruilmarkt van Plantenasiel voor iedereen

BORNE – Jacomijn Prinsen van de Stichting Plantenasiel Borne straalt vanachter haar kraampje met stekjes. “Het is weer goed gelukt”, zegt ze over de ruilmarkt die afgelopen weekend bij het Kulturhus werd gehouden en die zij organiseerde. “Zo leuk, ik had bedacht dat er dit keer ook andere producten bij konden, zoals bloemen of iets anders uit de tuin en dat is gelukt. Ik zie allemaal mensen die een deel van hun oogst mee hebben genomen.”

Eén van die mensen is Manon Rikkert uit Enter. “Ik heb sinds een aantal jaren een moestuin en met al die regen is er ontzettend veel oogst dit jaar. Dat is voor ons niet meer aan te eten, we hebben groenten in overvloed, dus ik dacht: dan maak ik er andere mensen blij mee. Ze staat er nog maar net, maar de boontjes, de komkommers en de bolcourgettes die ze heeft meegenomen, vinden gretig aftrek.

Schaar

Naast haar staat Ali Smit uit Borne die wat stekjes heeft meegenomen. “Onze hele familie is gek van planten, we stekken allemaal”, vertelt ze. “En toen ik de aankondiging van deze markt zag, ben ik nog een keertje extra met een schaar langs mijn planten gegaan. Dat stimuleerde me echt om weer wat te gaan stekken. Ik denk dat het bij mij als klein meisje al begonnen is toen ik met mijn opa meeging naar het land en hem hielp in de tuin. Ik vind het fijn om naar dit soort bijeenkomsten te gaan of in tuinen rond te kijken. Ik ben blij dat het weer kan, dat de regels wat soepeler zijn nu, want ik heb het wel gemist.”

Fris
Op de ruilmarkt kunnen mensen stekjes of producten ruilen of tegen een klein prijsje meenemen. Bart Gelen (12) en zijn zus Lonneke (14) uit Borne hebben allebei een plantje gescoord. De twee zijn er vroeg bij; hun kamers thuis staan helemaal vol met planten. “Bij hem wat meer trouwens”, zegt Lonneke. “Ik heb namelijk vogeltjes die in mijn kamer los mogen vliegen en die knabbelen wel eens wat op.” Bart houdt van planten. “Ik ben gek op de natuur en ik vind het leuk om binnen ook groen om me heen te hebben. Ik weet niet, het voelt een soort van ‘fris’ of zo.”

Meegenieten

Dorpsgenoot Andries Sierink is van een heel andere leeftijd want pasgeleden zestig jaar getrouwd, maar ook aanwezig. Op zijn kraam staan bloemen en planten uit zijn tuin. “Mijn moeder bracht tot op 82-jarige leeftijd bloemen uit eigen tuin naar andere mensen. Ik vind precies hetzelfde leuk. Ik heb geen officiële pluktuin, maar het is er eigenlijk wel één. Mensen die me in mijn tuin zien werken en er wat van zeggen, krijgen bijna altijd wel wat mee. Iedereen mag meegenieten vind ik.”