Natuur & Milieu

Teo Timmers: “We hebben écht veel bezoekers gehad”

IJsclub Zenderen kijkt terug op geslaagd weekend

ZENDEREN – De IJsbaan Zenderen was de afgelopen dagen de meest bezochte plek in de gemeente Borne. Van Borne, Zenderen en Hertme tot Geesteren kwamen de mensen om te schaatsen op de ijsbaan. Secretaris Teo Timmers heeft genoten van de schaatsers.

“Het was echt een geslaagd weekend”, zegt Teo vol trots. “We hebben écht veel bezoekers gehad. Alle vrijwilligers en bestuursleden hebben hun best gedaan om het allemaal tot een goed einde te brengen. Na goed overleg met de gemeente Borne en burgemeester Jan Pierik hebben we veel bezoekers kunnen ontvangen. Al met al was het een mooi weekend, met ideaal schaatsweer.”

Nieuwe leden
Waar normaliter veel schaatsers uit de gemeente Borne kwamen, waren er dit jaar ook veel schaatsers van buiten Borne. “We hebben niet alleen veel mensen uit Borne, Zenderen en Hengelo ontvangen, maar ook veel mensen uit Almelo, Geesteren en Tubbergen. De baan in Geesteren bijvoorbeeld werd niet geopend door het coronavirus, waardoor ze bij ons terechtkwamen. Veel mensen wilden toch schaatsen en kwamen bij ons.”

IJsbaan Zenderen was dit jaar alleen geopend voor leden, maar niet-leden konden gewoon lid worden, zodat ze ‘gewoon’ het ijs op konden. “Mensen die wilden schaatsen konden lid worden van de IJsclub Zenderen, zo hebben we nu echt veel leden. Ik denk dat we wel 400 schaatsleden hebben momenteel. Al is het nog maar de vraag of de leden uit de omliggende dorpen ook de komende jaren lid blijven van de ijsclub.”

Lovende schaatsers
De vele vrijwilligers van de IJsclub Zenderen konden op complimenten rekenen van de schaatsers. “Sommige schaatsers kwamen hier voor het eerst en waren lovend. Ze merken dat de ijsmeesters er echt werk van maken en dat er van alles aangedaan wordt om het ijs van een zo hoog mogelijke kwaliteit te maken.”

Tijdsblokken
Op de website van IJsclub Zenderen zou gereserveerd kunnen worden, maar dit was niet het geval doordat de site overbelast was. “Zonder het coronavirus zouden er wel 900/1000 schaatsers op het ijs kunnen, maar nu konden er ‘slechts’ 250 schaatsers per tijdsblok op de baan. We moesten door de maatregelen met tijdsblokken van 2,5 uur werken, al merkten we dat de schaatsers vaak na één uur wel genoeg geschaatst hebben door de strenge wind”, aldus Teo, die denkt dat het wel bijna tien jaar geleden is dat er voor het laatst zoveel schaatsers op de baan konden. “Twee jaar geleden hebben we één dag geschaatst en twee jaar daarvoor zijn we drie en een halve dag open geweest. Maar een windstille zondag met 1000 mensen op de ijsbaan, dat zou zomaar negen à tien jaar geleden kunnen zijn.”

IJsbaan gesloten
Inmiddels is de IJsbaan in Zenderen weer gesloten. “Ik denk dat de ijsbaan het maandag nog wel zou kunnen hebben, maar er staat wel een laagje water op en dat is niet wat we willen. Als mensen dan zouden vallen, zijn ze helemaal doorweekt. Dat is niet de bedoeling”, aldus Teo, die niet verwacht dat er dit jaar nog geschaatst kan worden. “Normaal gaan we ervan uit dat er eind februari niet meer geschaatst wordt, maar het zou kunnen op één voorwaarde: er moet dan geen sneeuw meer vallen, want dat gaat ten koste van de kwaliteit van het ijs”, besluit Teo.