Natuur & Milieu

Geslaagde planten- en stekjesruil in Borne

BORNE - Afgelopen zaterdag organiseerde Jacomijn Prinsen van Plantenasiel Borne alweer voor de vierde keer een planten- en stekjesruil. Eerder werd de ochtend nog achter haar huis gehouden, maar dit jaar mocht ze gebruik maken van het Kulturhus in Borne. En Jacomijn kan terugkijken op een geslaagde dag.

“Het was echt een leuke en drukbezochte ochtend. Voorafgaand is het natuurlijk altijd afwachten hoeveel mensen erop afkomen, maar uiteindelijk was de animo heel erg groot. Superleuk om te zien!”, zegt organisator Jacomijn, die ook het Kulturhus erg dankbaar is. “Zij omarmen dit project heel erg en willen ook graag meedenken in het verduurzamen van Borne. Dat vind ik heel mooi om te zien.”

Stekken
Volgens Jacomijn worden er veel te veel planten weggegooid. “Ik ben van mening dat mensen planten veel te snel weggooien, dat is ook de reden dat ik met het Plantenasiel ben begonnen. Je kunt veel vaker van een bestaande plant een nieuwe plant maken, maar dat gebeurt te weinig. Daarom organiseer ik deze ochtenden ook.” 

Daarnaast vindt Jacomijn het ook leuk om te zien hoeveel buurtbewoners actief bezig zijn met het stekken van planten. “Normaliter spreek je deze mensen bijna niet. Tegenwoordig gaat het bijna allemaal via Facebook of andere social media kanalen, maar het is leuk om te zien dat iedereen massaal hier op afkwam.”

Ook voor mensen die pas begonnen zijn met het stekken van planten, was het een mooie ochtend. “Ze waren allemaal heel erg opgetogen en komen zo ook in aanraking met bijzondere planten. Daarnaast krijgen ze veel tips en tricks van andere bezoekers, dus het was een geslaagde ochtend!”, besluit Jacomijn. 

Volgende editie op 11 september
Op zaterdag 11 september is de volgende planten- en stekjesruil bij het Kulturhus Borne. “Dat wordt een ochtend in combinatie met homegrown en home baked. Denk hierbij aan een zelfgemaakte appeltaarten met bijvoorbeeld appels uit je eigen tuin.”