Columns

Tekst: MyLines

Wat kun je écht niet missen in Borne?

Die ene winkel, het stukje groen waar je iedere keer weer blij van wordt, de club waar je wekelijks je vrienden treft of dat oude pandje op de hoek. Iedere Bornenaar heeft wel iets dat hij écht niet kan missen in het dorp.

Deze week: Johan Meijer, dominee

In de 12,5 jaar dat Johan Meijer dominee is van de protestantse gemeente in Borne, heeft hij heel veel Bornenaren leren kennen. Die ontmoetingen met mensen van binnen en buiten zijn eigen geloofsgemeenschap noemt hij als onmisbaar.

“Bornenaren zijn in mijn optiek mild, warm en betrokken. Meteen toen ik hier naar toe kwam, merkte ik dat mensen hier altijd een beroep op elkaar kunnen doen. Heel bijzonder.” Als voorbeeld geeft hij de Twentse Kerststoet die hij in 2013 voor het eerst samen met De drie Kearls op poten zette. “Prachtig hoe iedereen samenwerkt op zulke momenten. Dat vat voor mij samen hoe Borne is en hoe de mensen hier zijn.”

Gewoon thuis
Een recenter voorbeeld is de lockdown in verband met corona. “Toen we niet meer samen mochten komen, wilde ik online iets doen voor de kerkgemeenschap om toch nog een boodschap te kunnen overbrengen. Ik had een technische vraag en belde René Morshuis die in Borne veel filmt en producties doet. Hij vroeg meteen of hij even langs moest komen. Van het een kwam het ander en zo hebben we een online dienst kunnen uitzenden, net als een week later. Gewoon thuis vanuit mijn werkkamer. Geweldig zulk soort mensen.”

Zijn grote Bornse netwerk zet hij ook in voor de mensen die bij hem komen met problemen of levensvragen. “Soms kan ik mensen doorverwijzen naar hulpverleners of huisartsen die hen verder kunnen helpen. Het is fijn om veel mensen te kennen die sociaal betrokken zijn.”

Mild en tolerant
De dominee noemt Bornenaren ook ‘mild’. Daarmee bedoelt hij dat ze openstaan voor mensen die een ander geloof aanhangen of een andere levensovertuiging hebben. “Hier zijn mensen tolerant. Het is niet ‘agree to disagree’ in dit dorp. Ze stellen belang in elkaars overtuiging en gaan echt in gesprek met elkaar. Dat maakt voor mij Borne een fijne plaats. Nog los van het feit dat het voorzieningenpeil hoog is en de natuur mooi en altijd op een paar minuten afstand te bereiken is. Ik kom uit Groningen en ik verwachtte dat ik de weidsheid van het landschap daar zou gaan missen. Ik moest wennen hier qua natuur, maar dat heeft niet lang geduurd. De schoonheid hier ben ik snel gaan waarderen. Als ik nu terugkom uit het noorden, ben ik blij als ik weer hier ben. Borne voelt als thuis.”

Johan Meijer geeft het stokje voor deze rubriek door aan zijn buurvrouw Gerda, die volgens hem ook enthousiast kan vertellen over wat zij in Borne écht niet kan missen.