Algemeen

Warenmarkt weer op het oude niveau

BORNE - De weekmarkt in Borne heeft de beperkingen als gevolg van de coronamaatregelen goed doorstaan. Vanaf december 2020 moesten de non-food kramen ruim vier maanden verstek laten gaan, maar nu zijn alle twintig plaatsen geleidelijk aan weer bezet en heeft de markt haar knusse imago weer terug. “De bezoekers die uit de hele regio komen, kunnen weer kiezen van de gebraden kippetjes tot de lederwaren en van de bloemen tot het ondergoed”, laat marktmeester Richard Pieterson weten.

Pieterson is namens Twente Milieu voor de gemeente Borne sinds anderhalf jaar verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de warenmarkt. Die is op dinsdag met twintig kramen vol bezet en op donderdag en vrijdag met vijf kramen in de foodsector voor een deel. “Ik heb als marktmeester natuurlijk niet de hele week werk aan de markt. Ik houd mij ook nog bezig met bijvoorbeeld de kermis en andere evenementen. Bij de markt heb ik goede contacten met de kooplieden en ben een soort vraagbaken.  Ik controleer de stroomputten, kom in actie als er stroomstoringen zijn. Als er problemen zijn los ik die in goed overleg met de kooplieden op.”

In Borne heeft iedere koopman of vrouw een eigen kraam die ze zelf meebrengen. Rond half zes komt er al leven in de brouwerij. Elke koopman heeft een eigen plek en het geheel is achter het gemeentehuis zodanig ingericht dat er sprake is van een compacte markt met sinds jaar en dag de vaste gezichten op vaste plaatsen. “Dat geeft ook aan hoe goed Borne in de markt ligt. Er is zelfs sprake van een wachtlijst. Er is plaats voor 20 kramen en als een nieuwe zich meldt, zal die moeten wachten tot er een weggaat. Gewoon een op een. Wij hebben een kraam met Vietnamese loempia’s. Die mensen komen uit Zwolle elke week drie keer naar Borne. Die staan hier al 30 jaar. Dat zegt toch wel wat. Als er gewisseld kan worden kijken wij wel of de diversiteit gehandhaafd blijft. Er moeten niet vijf groente en fruitkramen staan.”

Pieterson vindt het werk aan de markt aantrekkelijk door de goede contacten die hij zowel met de kooplieden als met de bezoekers heeft. Die menselijke kant is zijns inziens de leukste kant van zijn werk. Werk dat op dinsdag rond drie uur ‘s middags er op zit, als hij gecontroleerd heeft of alles weer netjes is opgeruimd. “Het fijne van de Bornse markt is de compactheid, vooral nu de gaten uit coronatijd weer zijn opgevuld en alle bekende gezichten terug zijn. Dat de markt een regio – functie heeft komt vooral omdat er voldoende parkeerplaatsen in het centrum zijn en die zijn nog gratis ook!”